Sosnovõi Bori uues tuumajaamas laaditi reaktorisse kütus

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leningradi uue tuumajaama 1. reaktor.
Leningradi uue tuumajaama 1. reaktor. Foto: Pjotr Kovaljov/TASS/Scanpix

Sosnovõi Boris asuvas uues Leningradi II tuumajaamas lõppes tuumakütuse laadimine 1. reaktorisse ning varsti leiab aset reaktori käivitamine.

Tuumajaamast teatati, et 17. detsembril paigaldati 1. reaktori aktiivtsooni viimased kütusevardad ühtekokku 163-st. Peagi hakkavad spetsialistid reaktorit tihendama, vahendas portaal 47news.ru.

Reaktor kavatsetakse käivitada 2018. aasta alguses.

Paar nädalat tagasi väljastas Venemaa tehnilise järelevalve amet Rostehnadzor Leningradi uue tuumajaama 1. energiaplokile kasutusloa.

Peagi käiku lastava Leningradi tuumajaama puhul on tegemist Eestile kõige lähemal asuva tuumajaamaga, mis paikneb Soome lahe kaldal Sosnovõi Boris.

Samas asuv Leningradi vana tuumajaam on naaberriikidele juba aastaid muret valmistanud, sest selle neli reaktorit on sama tüüpi mis Tšornobõli tuumajaamas. Alates 2012. aastast on vana tuumajaama reaktorite võimsust vähendatud turvakaalutlustel kuni 80%. Viimastel aastatel on jaama tabanud mitu tõsist riket.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles