Video: Jaapan saab Põhja-Korea ohu tõttu USA raketitõrjesüsteemi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aegis Ashore süsteemi avamine Rumeenias.
Aegis Ashore süsteemi avamine Rumeenias. Foto: DANIEL MIHAILESCU/AFP/Scanpix

Jaapani valitsus kiitis täna heaks USA raketipüüdursüsteemi Aegis Ashore paigaldamise kaitseks Põhja-Koreast lähtuva ohu eest, mis on valitsuse sõnul tõsine ja vahetu.

Jaapan kavatseb paigutada süsteemi kahte kohta, kattes seekaudu kogu riigi võimsate radaritega. Jaapani raketikilbil on hetkel kaks osist - laevapõhine raketipüüdursüsteem Aegis ning PAC-3 raketid.

Kaitseminister Itsunori Onodera ütles detsembris, et Jaapan kavatseb osta USA-lt ka umbes 900 kilomeetrise laskeulatusega tiibrakette.

Jaapani ametnike sõnul kulub Aegis Ashore'i süsteemi töössevõtmiseks aastaid ning ostuleping on veel sõlmimata. Süsteem ja selle paigutamine võib maksma minna kuni 1,8 miljardit dollarit, mis hõlmab ka uute rajatiste ehitamist.

Aegis Ashore süsteem Rumeenias.
Aegis Ashore süsteem Rumeenias. Foto: DANIEL MIHAILESCU/AFP/Scanpix

Pyongyangi režiim on sel aastal üle Jaapani tulistanud kaks raketti ning ähvardanud riigi merre uputada.  Novembris katsetas Põhja-Korea mandritevahelist ballistilist raketti, mis kukkus Jaapani majandustsooni.

Väidetavalt mõtleb Jaapani valitsus eraldada Põhja-Korea ohu tõttu järgmiseks aastaks kaitsele rekordilised 46 miljardit dollarit.

«Põhja-Korea raketi- ja tuumavõimekus on liikunud uude etappi, mis kujutab meie julgeolekule tõsisemat ja vahetumat ohtu,» märkis valitsus avalduses.

Shinzo Abe.
Shinzo Abe. Foto: KIMIMASA MAYAMA/AFP/Scanpix

Valitsuse hinnangul vajab Jaapani raketitõrje olulist tugevdamist. Peaminister Shinzo Abe lubas hoolikalt kaaluda, kas Jaapani praegusest kaitsevõimest piisab rahva kaitsmiseks.

«Selgitan välja, milline peaks meie kaitsevõime meie riigi jaoks kujunenud tõsist reaalsust arvestades tegelikult olema,» ütles Abe uudisteagentuuri Jiji Press loengul.

Peaminister rõhutas, et ÜRO poolt Pyongyangi suhtes kehtestatud meetmed peavad kohe jõustuma ning tõrjus seisukohta, et liigne surve võib vallandada plahvatuse.

«Säärane mõtteviis annab Põhja-Koreale maksimaalse kauplemisruumi. Oluline on Pyongyangi blufile mitte järele anda,» hoiatas Abe.

Mis on Aegis Ashore? 

Lockheed Martini poolt toodetav Aegis Ashore on maismaal paiknev raketipüüdursüsteem, mis suudab ballistilise raketi õhus hävitada. 2015. aastal paigaldati süsteem Rumeeniasse. Barack Obama administratsioon soovis 2018. aastal samasuguse süsteemi üles seada ka Poolasse.  

Vaata tutvustust Aegis Ashore süsteemi kohta: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles