Hiinas mõisteti kümme inimest avalikult surma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkoreid Lufengis.
Narkoreid Lufengis. Foto: China Stringer Network/Reuters/Scanpix

Lääneriigid on korduvalt juhtinud tähelepanu inimõiguste olukorrale Hiinas. Alles hiljuti mõisteti seal 10 inimest avalikult surma, kirjutab Guardian.

Lufengi linnas mõisteti ühel staadionil toimunud kohtuprotsessil avalikult surma 10 inimest. Seitse neist leiti olevat süüdi narkootikumidega seotud kuritegude eest, ülejäänud mõrvade ja varguste eest.

Neli päeva enne kohtuprotsessi saadeti kohalikele elanikele sotsiaalmeedias välja kutse otsuse jälgimiseks. Sündmust saabusid jälgima tuhanded inimesed.

Kurjategijad toodi kohale sireenide saatel ja viidi inimeste ette püstitatud platvormile. Seal loeti neile ette süüdimõistvad kohtuotsused.

Aastas hukatakse Hiinas rohkem inimesi kui terves ülejäänud maailmas. Täpseid arve riik ei avalda, sest sellist informatsiooni peetakse riigisaladuseks. Eelmisel aastal hukati seal hinnanguliselt 2000 inimest. Need andmed pärinevad inimõigustega tegelevalt organisatsioonilt Dui Hua.

Hiinas võib karistada surmanuhtlusega ka nende kuritegude eest, mis pole vägivaldsed. Niimoodi ongi võimalik, et narkokuritegude ja majanduslike kuritegude eest võidakse inimesi surma mõista.

Siiski on avalikud kohtuprotsessid Hiinas ebatavalised. Sealne kohtusüsteem on kurikuulus selle poolest, et 99,9 protsenti kohtualustest mõistetakse ka süüdi. Avalik kohtumõistmine seostub rahva jaoks varajase Hiina Rahvavabariigi aegadega, mil kapitaliste ja maaomanikke sel moel alandati.

Lufeng on tuntud ühe Hiina narkopealinnana. 2014. aastal korraldas 3000 politseinikku seal reidi, mille käigus vahistati 182 inimest. Samuti konfiskeeriti kolm tonni kristallmetamfetamiini. Võimude sõnul toodeti sel ajal Lufengis kolmandik Hiina metamfetamiinist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles