USA ja Kanada korraldavad jaanuaris Põhja-Korea kriisikohtumise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rex Tillerson ja Chrystia Freeland kätlemas.
Rex Tillerson ja Chrystia Freeland kätlemas. Foto: Adrian Wyld/The Canadian Press/PA Images

USA ja Kanada teatasid teisipäeval, et korraldavad 16. jaanuaril Vancouveris Põhja-Korea tuumakriisile pühendatud kohtumise, millest võtavad osa ka Jaapani ja Lõuna-korea esindajad.

"Me usume, et kriisile diplomaatilise lahenduse leidmine on võimalik ja olulise tähtsusega," ütles Kanada välisminister Chrystia Freeland ühisel pressikonverentsil USA välisministri Rex Tillersoniga.

Kohtumise eesmärgiks on välisministrite sõnul muu hulgas lisada survet Põhja-Koreale, kuni see on valmis istuma läbirääkimiste laua taha ja loobuma tuumaprogrammist.

Kohtumisel osalevad esialgsetel andmetel veel Austraalia, Belgia, Suurbritannia, Colombia, Kreeka, Luksemburgi, Uus-Meremaa, Filipiinide, Lõuna-Aafrika Vabariigi, Tai ja Türgi esindajad.

Freelandi kinnitusel jätkatakse diplomaatilist survestamist, kuni Põhja-Korea käitumine muutub.

Vene asevälisminister Sergei Rjabkov hoiatas laupäeval pingete eskaleerumise eest, kui Washington karmistas oma suhtumist Põhja-Korea tuumakõnelustesse.

"On kahju, et see Pyongyangile edasise surve avaldamise nõudmise tugev element on taaskord ilmunud Ameerika seisukohta," ütles Rjabkov uudisteagentuurile RIA Novosti.

"On ülim aeg lõpetada see ähvarduste, surve, väljapressimise ja eeltingimuste esitamise võidujooks ja minna üle tõelisele poliitilise lahenduse otsimisele," lisas ta.

Rjabkovi sõnul on nüüd nii Pyongyang kui Washington esitamas eeltingimusi kõnelusteks ning eksisteerib "kontrollimatu eskaleerumise oht".

USA välisminister Tillerson taandus reedel ÜRO Julgeolekunõukogus oma varasemast pakkumisest pidada Pyongyangiga tingimusteta kõnelusi. USA president Donald Trump kurtis samal ajal, et Venemaa ei aita avaldada Põhja-Koreale piisavalt survet, et see peataks oma tuumarelvaprogrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles