Varssavit ei heiduta Poolat ähvardavad ELi sanktsioonid (46)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaroslaw Kaczynski kassiatlasega tutvumas.
Jaroslaw Kaczynski kassiatlasega tutvumas. Foto: AGENCJA GAZETA/Reuters/Scanpix

Euroopa Komisjon teatas täna otsusest käivitada ELi lepingu artikkel, mille alusel võidakse Poolale kehtestada sanktsioonid.

Otsuse Euroopa Liidu lepingu artikli seitse käivitamise ehk sanktsioonide määramise kohta tegi Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans täna Brüsselis toimunud pressikonverentsil.

Euroopa Komisjoni teatel on tegu vastusega reformidele, mis komisjoni teatel mõjutavad negatiivselt Poola kohtute sõltumatust.

«Raske südamega otsustasime käivitada artikli 7.1. Kuid faktid ei jätnud meile muud võimalust,» ütles Timmermans, kelle sõnul on Poolas viimase kahe aasta jooksul vastu võetud 13 seadust loonud olukorra, kus valitsus saab süstemaatiliselt sekkuda kohtuorganite koosseisu, võimu, juhtimisse ja toimimisse.

Timmermansi sõnul eiras Poola valitsus komisjoni korduvaid soovitusi ja komisjonil oli kohustus tegutseda. «Lõpuks hoiab seadus Euroopa Liidu koos,» lisas Timmermans, kelle sõnul on komisjon valmis oma otsust üle vaatama, kui Poola valitsus täidab Brüsseli soovitusi.

Varssavi andis vastulöögi

Poola justiitsminister Zbigniew Ziobro nimetas komisjoni otsust poliitiliseks. Ziobro sõnul võttis ta teate vastu rahulikult, kuna Poola on riik, mis austab õigusriigi põhimõtteid. Ka Poola välisministeerium nimetas komisjoni otsust poliitiliseks, lisades, et see õõnestab vastastikust usaldust.

Poola uus peaminister Mateusz Morawiecki teatas oma mikroblogivõrgustiku Twitter kontol, et Poola on pühendunud õigusriik nagu kogu ülejäänud EL. Valitsusjuht kordas, et justiitsreform on vajalik.

«Dialoog komisjoni ja Varssavi vahel peab olema nii avatud kui ka aus. Ma usun lepitusse Poola suveräänsuse ja Ühtse Euroopa idee vahel,» lisas Morawiecki ingliskeelses postituses.

Vaja on ka liikmesriikide ja parlamendi nõusolekut

Artikkel seitse käivitamise peavad heaks kiitma ka ELi liikmesriigid, nõukogus peab otsus pälvima neljaviiendikulise häälteenamuse. Euroopa Komisjon on veendunud, et otsus läheb läbi ka siis, kui seda ei toeta Ungari, Tšehhi ja Slovakkia ehk Poola kaaslased Visegrádi grupist, kuna ükski suurriik ei asuks Poola taha.

Lisaks liikmesriikidele peab artikli seitse käivitamist toetama ka Euroopa Parlament. Möödunud kuul toetas parlament häältega 438:152 Poola vastu ametliku protseduuri alustamist.

Kui ka nõukogu ja parlament toetavad komisjoni algatust, võib Poola ajutiselt ilma jääda hääletamisõigusest põhilisi otsuseid tegevas institutsioonis ehk Euroopa Liidu Nõukogus, mida aasta lõpuni juhib Eesti.

Euroopa Komisjoni ja Poola vaidlus on kestnud kaks aastat. Kuigi Poola president vetostas esimese parlamendis vastu võetud reformipaketi, pole muudatused Euroopa Komisjoni hinnangul piisavad ega taga Poola kohtute sõltumatust.

Kommentaarid (46)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles