Moskvas peeti FSB-vastasel meeleavaldusel kinni Pussy Rioti liige

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Aljohhina
Maria Aljohhina Foto: Richard Gray/EMPICS Entertainment/Scanpix

Venemaal Moskvas peeti kinni sõltumatu telekanali Dožd korrespondent Vladimir Romenski ja teleoperaator Vladimir Komissarov ning punkansambli Pussy Rioti liige Maria Aljohhina. 

Doždi töötajad viibisid Bolšaja Lubjanka tänaval asuva Venemaa Föderatsiooni Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) hoone ees, et jäädvustada Tšekaa päeva meeleavaldusi, kust nad toimetati Krasnoselski ringkonna politseijaoskonda. Protestist osa võtnud Aljohhina vahistati veidi hiljem, pärast seda, kui ta paljastas loosungi, kuhu oli kirjutatud «Palju õnne hukkajad».

Bolšaja Lubjanka meeleavalduse korraldas Dmitri Tsorionov. Tema sõnul oli see suunatud Tšekaa uue versiooni vastu tänapäeva Venemaal. Endisele Tšekaa peakontorile ja nüüdsele FSB hoonele kleebiti silte, millele oli kirjutatud: «Siin tapsid tšekistid inimesi».

Tšekaa, ehk Vene SFNV Rahvakomissaride Nõukogu juures asuv Kontrrevolutsiooni ja Sabotaaži Vastu Võitlemise Ülevenemaaline Erakorraline Komisjon loodi 1917. aasta 20. detsembril Petrogradis, et kindlustada bolševike võim. 

Komisjoni ülesandeks oli tõkestada kontrrevolutsioonilisi ja sabotaaži kavatsusi ning katseid kogu Venemaal, anda revolutsioonilise kohtu alla kontrrevolutsionääre ja sabotööre, välja töötada abinõud nendevastaseks võitluseks ja halastamatult neid ellu viia.

Mõjutusmeetoditena oli tšekaa asutamiskäskkirjas ette nähtud profülaktilised meetmed –konfiskeerimised, toidukaartidest ilmajätmised ja rahvavaenlaste nimekirjade avaldamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles