Põhja-Korea sõdur pages tihedas udus üle piiri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõdurid piiril patrullimas.
Lõuna-Korea sõdurid piiril patrullimas. Foto: Reuters/ScanPix

Põhja-Korea sõdur põgenes neljapäeval üle poolsaart jagava demilitariseeritud tsooni Lõuna-Koreasse, teatas sealne kaitseministeerium.

Madala auastmega sõjaväelane pages üle maapiiri selle keskosas, märkis kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Sõdur ilmus kontrollposti juurde tihedas udus neljapäeva hommikul, kirjutas uudisteagentuur Yonhap relvajõudude staabile viidates.

Ühtegi lasku esialgu ei tulistatud. Ent hiljem, kui jooksikut otsivad Põhja-Korea sõdurid piirile lähenesid, tegid Lõuna-Korea sõdurid kuulipildujast K-3 umbes 20 hoiatuslasku

Umbes kuu aja eest leidis dramaatiline põgenemine aset Panmunjomi piiriküla julgeolekualal, ainsas demilitariseeritud tsooni piirilõigus, kus kahe poole väed teineteisega silmitsi seisavad.

Omade kuulirahe all joostes piiri ületanud sõdur sai siis vähemalt neli kuulitabamust. Sõjaväeametnike andmetel tulistati mehe pihta vähemalt 40 lasku.

Videolõigust võis näha, kuidas kaks Lõuna-Korea sõdurit hiilisid napilt demarkatsioonijoone ületanud raskelt haavatud meheni ja ta minema toimetasid.

Kannatanu viibib endiselt haiglas, ent suudab juba kõndida.

Neljapäeval aset leidnud põgenemine on sel aastal neljas.

Panmunjomist eemal on ülejäänud nelja kilomeetri laiune demilitariseeritud tsoon palistatud okastraattara ja miiniväljadega, mis teeb selle ületamise äärmiselt ohtlikuks.

Sel nädalal leiti Lõuna-Korea idaranniku lähedal kipakast mootorita paadist kaks põhjakorealasest tsiviilisikut. Seega on käesoleval aastal Põhjast otse Lõuna-Koreasse pagenud kokku 15 inimest ehk kolm korda rohkem kui mullu.

Aastatel 1950-53 peetud Korea sõjast saadik on vaesuse ja repressioonide eest Lõunasse aga putkanud umbkaudu 30 000 põhjakorealast. Möödunud aastal oli neid ühinemisministeeriumi andmeil 1418.

Suur enamus neist läheb esmalt Hiinasse, kus neid ähvardab tabamisel repatrieerimine, ning hiljem liigutakse kolmandate maade kaudu Lõuna-Koreasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles