Šveitsi valitsus ei toeta üleriigilist burkakeeldu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Burkat kandva naise eest hoiatav plakat hiljutise kodakondsusrefrendumi kampaania ajal Baselis.
Burkat kandva naise eest hoiatav plakat hiljutise kodakondsusrefrendumi kampaania ajal Baselis. Foto: imago stock&people/imago/Geisser/SCANPIX

Šveitsi valitsus lükkas eile tagasi algatuse, mille eesmärk oli kehtestada üleriigiline burkakeeld.

Valitsuse sõnul tuleb taolise keelu vajalikkuse üle otsustada regioonidel.

Šveitsi valijaid kutsutakse lõpuks siiski hääletama algatuse «Jah, näokatmise keelule» üle, mille esitas mullu septembris komisjon, mida juhib parempopulistliku Šveitsi Rahvuspartei liige.

Mingit tähtaega selleks hääletuseks ei ole veel välja kuulutatud, kuid rahvahääletused väga erinevatel teemadel toimuvad Šveitsi otsedemokraatia süsteemis iga mõne kuu tagant.

Oma eilse avaldusega andis valitsus ehk liidunõukogu märku selgest vastuseisust niinimetatud burkaalgatusele ja esitas vastumeetme, mis sellega hääletusel konkureerima hakkab.

Valitsus usub, et on kantonite asi kehtestada võimalikke piiranguid näo katmisele avalikus ruumis, teatakse avalduses.

Riigi tasandil aga toetab valitsus teistsugust keeldu, karistades seda, kui isikut sunnitakse nägu katma. Islami näokatet mainimata, rõhutas valitsus, et sellise seaduse eesmärk oleks näidata, et Šveitsis ei sallita sundust naiste suhtes.

«Ühtegi naist ei tohi sundida oma nägu katma,» öeldakse teates.

Valitsuse ettepanekus on ka öeldud, et võimuesindajatega on kohustuslik suhelda katmata näoga, tagamaks, et nad teaksid, kellega on tegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles