USA kavatseb ÜRO Jeruusalemma-hääletusel nimed üles kirjutada (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA saadik ÜROs Nikki Haley.
USA saadik ÜROs Nikki Haley. Foto: Brendan McDermid/Reuters/Scanpix

Tänaseks kavandatud ÜRO Peaassamblee hääletus Jeruusalemma osas on tekitanud hulgaliselt küsimusi diplomaatiliste normide ja Donald Trumpi motiivide kohta – USA saadik Nikki Haley teatas teiste riikide saadikutele, et Ühendriigid kavatsevad hoolikalt jälgida, kas poolt ja kes vastu hääletab.

USA esindaja ÜROs teatas, et jälgib koos president Trumpiga tähelepanelikult, kuidas teiste riikide saadikud Ühendriikide otsuse osas hääletavad. Nimelt on täna hääletusel resolutsioon lükata kõrvale USA samm Jeruusalemma Iisraeli pealinnana tunnistada.

«Kui te oma otsust kaalute, siis teadke, et president ja USA võtavad seda häält isiklikult,» teatas Haley. «President jälgib hääletamist hoolikalt ja on andnud mulle juhised teatada riikidest, kes meie vastu hääletasid. Me jätame selles küsimuses iga hääle meelde.»

Analüütikute hinnangul on ebatavaline otsus seotud USA sisepoliitikaga ja Haley positsiooni kindlustamisega. Lisaks võib see tõsiselt USA mainet ÜROs kahjustada.

«Selle isiklikuks tegemine ja pööramine Trumpi poolt või vastu küsimuseks on kummaliselt loll taktika,» sõnas Euroopa Liidu Välisasjade Komisjoni ÜRO ekspert Richard Gowan. «Ma usun, et on erakordselt suur võimalus, et üldkogu hääletab suures enamuses Haley meelest presidendi solvamise poolt.»

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Alex Edelman/SIPA/Alex Edelman/SIPA

Trump tegi selgeks, et kavatseb tulemuse osas kriitiline olla. «Me jälgime neid hääli,» sõnas ta kabinetiistungil. «Las nad hääletavad meie vastu. Me hoiame nii raha kokku. Meid ei huvita.»

«Inimesed, kes siin elavad, meie suurepärased kodanikud, kes seda riiki armastavad, on väsinud, et seda riiki ära kasutatakse ja me ei kavatse enam seda kannatada,» lisas Trump.

Analüütikute sõnul tõukus USA otsus Jeruusalemma tunnistamisest Iisraeli pealinnana sisepoliitilistest kaalutlustest ja Trumpi soovist oma vähenevat toetust põhitoetajate seas taastada.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: AMIR COHEN/REUTERS

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles, et ÜRO on valede koda ja lükkas Peaassamblee Jeruusalemma-hääletuse tulemused juba enne selle toimumist tagasi.

«Iisraeli riik ei tunnusta seda hääletust juba enne selle läbiviimist,» ütles peaminister.

«Paljude maailma riikide suhtumine Iisraeli muutub väljaspool ÜRO müüre ja see imbub lõpuks ka ÜRO-sse - valede kotta.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles