Rumeenia ülemkoda kiitis heaks vastuolulised õigusreformid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia politsei ja seadusmuudatuse vastu protestijad pealinna Bukaresti tänavatel.
Rumeenia politsei ja seadusmuudatuse vastu protestijad pealinna Bukaresti tänavatel. Foto: Vadim Ghirda/AP/Scanpix

Rumeenia parlamendi ülemkoda kiitis täna heaks vastuolulised justiitsreformid, seda vaatamata opositsiooni ja meeleavaldajate tugevale vastuseisule.

Kriitikute sõnul vähendatakse reformidega kohtuametnike sõltumatust ja piiratakse korruptsioonivastase organisatsiooni DNA tegevust.

Euroopa Liidu hinnangul on ühenduse üks vaesemaid riike korruptsioonivastases võitluses taganemas. Sarnaseid vaateid on väljendanud ka USA.

Tuhanded rumeenlased, nende seas kohtuametnikud ja õigusteaduse tudengid, on viimastel nädalatel tulnud tänavatele meelt avaldama mitmel pool Rumeenias.

Paremtsentristlik president Klaus Iohannis, kes peab nüüd seaduse allkirjastama, on nimetanud reforme sammuks tagasi Rumeenia kohtusüsteemile.

Rumeeniat ähvardab riigipea hoiatuse kohaselt sama saatus mis Poolat, millele Euroopa Komisjon kehtestas eile vastuolulise justiitsreformikavaga seoses sanktsioonid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles