AJA PEEGEL. Kuidas Siberis maisi kasvatada? (1)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trofim Lõssenko.
Trofim Lõssenko. Foto: Personalities/Scanpix

Kommunistliku ideoloogia teadusest kõrgemale seadnud Nõukogude Liidu «agrobioloogia asjatundja» Trofim Lõssenko saatis jaburate eksperimentidega näljasurma miljoneid inimesi. Läänelikule teadusele vastandunud lõssenkism hakkab veidral kombel Venemaal taas populaarseks saama.

20. sajandi alguses puruvaesena üles kasvanud Trofim Lõssenko uskus tulihingeliselt kommunistliku revolutsiooni lubadusi. Paljasjalgseks teadlaseks kutsutud bioloogil ei olnud seetõttu ideoloogia ja faktiliste teadmiste kokkupõrkel erilist kahtlust, kumba eelistada –  parimas nõukogude vaimus uskus Lõssenko, et loodus tuleb inimese tahtele allutada.

13. eluaastani kirjaoskamatu olnud bioloog sai revolutsiooni laineharjal 1925. aastal tööle Aserbaidžaani sordiaretusjaama, kus hakkas välja töötama uusi aretusmeetodeid. Probleem oli selles, et tegelikult ei paistnud Lõssenko bioloogiast suurt midagi jagavat ja mõtles suure osa oma teadusavastustest lihtsalt välja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles