Ukraina julgeolekuteenistus SBU avastas endi seast Vene luuraja (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stanislav Ježov
Stanislav Ježov Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Ukraina julgeolekuteenistus (SBU) edastas täna, et tuvastas enda ridades Vene eriteenistuste heaks töötava alampolkovniku; tegemist on viimase ööpäeva jooksul juba teise SBU paljastatud luurajaga.

«Just nimelt neil minuteil dokumenteeritakse veel ühe Ukraina kodaniku õigusvastast tegevust, kes kahjustas riigi huve ja töötas Vene eriteenistuste heaks. Kahjuks osutus selleks meie alampolkovniku auastmes kaastööline,» edastas Youtube'i vahendusel SBU uurimispeavalitsuse asejuht Vitali Majakov.

SBU pressikeskus lisas, et koostöös Vene eriteenistustega jäi vahele teenistuse keskkontori vanemkonsultant-asjatundja.

«SBU operatiivtöötajad tuvastasid, et alampolkovnik edastas ametialast teavet ründava riigi esindajatele. Ta osutas Vene eriteenistustele abi luure-õõnestustöös, kahjustades Ukraina julgeolekut,» täpsustatakse SBU veebilehel.

Alampolkovniku elupaikadest leiti süle- ja tahvelarvuteid, mille sisu osutas sidepidamisele ja teabe edastamisele Vene eriteenistustele.

«Võeti ära ka püstol TT kaks granaati F-1 ja üle seitsmesaja mitmesuguse padruni,» lisati pressikeskusest.

Alampolkovnik on ööpäeva jooksul juba teine Vene luuraja, kes vahele jäi: öösel teatati Ukraina valitsuse kõrge ametniku kinnivõtmisest.

SBU kohaselt kogus peaminister Volodõmõr Groismani heaks töötanud ametnik teavet Vene sõjaväeluure (GRU) tarvis. Ametnik kogus informatsiooni valitsuse tegevuse kohta eriseadmetega ning edastas selle vahendajatele. Teda süüdistatakse riigireetmises.

«Kahtlusalune on ametnik valitsuse sekretariaadis, kes töötas vaenuliku riigi heaks pikka aega,» kirjutas Groisman Facebookis.

SBU ei avalikustanud kahtlusaluse nime ega tema täpset ametinimetust, kuid teiste ametnike sõnul arreteeriti Groismani abi ja sünkroontõlk Stanislav Ježov.

Ježov töötas varem Ukraina saatkonnas Washingtonis ja tegutses Venemaa huvides vähemalt kaks aastat, sõnas Ukraina siseministri abi Anton Geraštšenko.

Kahtlusaluse naine on Vene kodanik ja seega võidi teda sundida koostööle Venemaaga, lisas ametnik, kes õhutas Ježovi võimudega koostööd tegema.

Ježov on Ukraina parimaid sünkroontõlke, kommenteeris teine siseministri abi Stanislav Retšinski.

Ježov töötas varem presidendiadministratsiooni heaks, viibides tõlgina rahvusvahelistel pressikonverentsidel endise presidendi Viktor Janukovõtšiga.

Tema Vene sotsiaalvõrgustiku Vkontakte kontol olevatelt piltidel on teda näha Groismani kaaskonnas erinevatel visiitidel, muuhulgas näiteks peaministri selja taga istumas läbirääkimistel USA endise asepresidendi Joe Bideniga.

SBU märkis, et ametnik võeti kinni tööpostil.

Tegemist on ühe kõrgema Ukraina ametnikuga, keda kahtlustatakse koostöös Venemaaga pärast Janukovõtši kukutamist 2014. aasta veebruaris.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles