London ja Varssavi allkirjastasid julgeolekuleppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May ja Mateusz Morawiecki.
Theresa May ja Mateusz Morawiecki. Foto: JANEK SKARZYNSKI/AFP/Scanpix

Poola ja Suurbritannia valitsusjuhid allkirjastasid neljapäeval kahepoolse julgeolekuleppe.

«Meie kaitse- ja julgeolekualane koostöö on juba praegu tugev, kuid me astusime täna uue sammu, allkirjastades märgilise Ühendkuningriigi-Poola ühise kaitse ja julgeolekualase koostööleppe,» ütles Briti peaminister Theresa May ühisel pressikonverentsil oma Poola ametivenna Mateusz Morawieckiga. «See on alles teine sarnane lepe, mida me oleme mõne Euroopa Liidu riigiga sõlminud,» lisas May.

Uus kokkulepe hõlmab väljaõpet, informatsiooni jagamist ja kaitsealast koostööd.

Mõlemad riigid kuuluvad NATO-sse, Poolas baseeruvad hetkel ka Suurbritannia sõdurid.

Briti peaminister teavitas ka uue Briti-Poola ärinõukogu loomisest, mida ta nimetas «esimeseks omasuguseks Suurbritannias ja Euroopas».

May tahtis kinnitada rohkem kui miljonile Suurbritannias elavale Poola kodanikule, et nad on «tähtis osa» Briti ühiskonnast ning et Ühendkuningriik «tahab nende jäämist».

Morawiecki kutsus aga omalt poolt Poola migrandid tagasi kodumaale, et turgutada riigi hädades tööturgu.

Pressikonverentsil leidis aset ka humoorikas libastumine, milles sünkroontõlk nimetas Mayd kogemata «Madam Brexitiks», mille peale May muianud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles