Suurbritannia hoiatab Venemaad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Johnson (vasakul) ja Sergei Lavrov.
Boris Johnson (vasakul) ja Sergei Lavrov. Foto: Maxim Shemetov/REUTERS/Scanpix

Suurbritannia välisminister Boris Johnson hoiatas täna oma Venemaa-visiidi käigus suurriiki ja kutsus neid küberrünnakuid lõpetama. Johnsoni sõnul on Suurbritannia valmis küberrünnakutele samaga vastama, kirjutab BBC.

Välisministri sõnul pole Suurbritannial küberruumis halbu kavatsusi, aga olemas on tehniline võimekus küberspionaažiga võitlemiseks. Johnson on esimene Suurbritannia välisminister viimase viie aasta jooksul, kes Venemaad külastab.

Tema reis järgneb peaminister Theresa May eelmisel kuul esitatud süüdistusele, mille kohaselt üritab Venemaa õõnestada vabade ühiskondade toimimist. BBC korrespondent James Robbinsi sõnul on suhted kahe riigi vahel väga halvad.

May hoiatas novembris Venemaa katsete eest küberruumis segadust külvata ja teiste riikide järel luurata. Sama kinnitas ka Briti küberkaitsekeskuse juht Ciaran Martin.

Johnson ütles Moskvas toimuval kohtumisel Venemaa välisministri Sergei Lavroviga, et Suurbritannia ei aktsepteeri Venemaa vaenulikku käitumist.

Halbu suhteid kinnitas ka Johnson, kes ütles, et suhted kahe riigi vahel on viimase aja halvimas seisus. «On valdkonnad, kus Venemaa käitub meie huvide vastu vaenulikumalt kui ükskõik mis ajal pärast külma sõda,» sõnas Johnson. Tema sõnul on asju, mida Suurbritannial on väga raske aktsepteerida ja mida teha ei kavatseta.

Ministrite pressikonverents Moskvas.
Ministrite pressikonverents Moskvas. Foto: YURI KADOBNOV/AFP/Scanpix

Johnsonil ja Lavrovil oli plaanis arutada ka Põhja-Korea, Süüria ja Iraani tuumaleppega seonduvat. Samuti soovis Johnson tõstatada teema järgmise aasta jalgpalli maailmameistrivõistlustele reisivate Inglismaa vutifännide üle. Välisministri sõnul võib fännide turvalisus saada probleemiks.

2016. aasta Euroopa meistrivõistlustel põrkusid omavahel korduvalt Venemaa ja Inglismaa fännid. See omakorda tõi kaasa vandaalitsemise ja pani Prantsusmaa politseinikud tõsiselt proovile. Vene fänne süüdistati Marseille's toimunud kokkupõrgete käigus üle 100 Inglismaa fänni vigastamises. 

Fännide kaklus Marseille's.
Fännide kaklus Marseille's. Foto: THANASSIS STAVRAKIS/AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles