Lekkeskandaali tulem: Soome ajakirjanike ühenduse esimees astus tagasi (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Twitter/mtv.fi

Rahvusvahelise organisatsiooni Piirideta ajakirjanikud (Reporters Sans Frontières, RSF) Soome haru esimees astus lekkeskandaali kohta tehtud kommentaaride pärast tagasi, sest erinevalt teisest RSF juhtkonna liikmetest ei asunud Ilkka Nousiainen Helsingin Sanomate ajakirjanike selja taha, vahendab Yle.

Info- ja pressivabaduse eest võitleva rühmituse Soome haru juht kritiseeris Soome päevalehe tegevust, kes otsustas avalikutada riigisaladust sisaldavaid materjale Kesk-Soomes asuva luurekeskuse kohta.

Kolmapäeval esitas Nousiainen oma lahkumisavalduse ja eile õhtul ütles uuesti, et jääb oma seisukoha juurde.

«Minu tagasiastumine on loogiline samm, sest need ei kattu teiste juhtkonna liikmetega,» ütles Nousianen. «Juhtkonna seisukoht on, et meie töö on kaitsta ajakirjandust. Mina olen aga jätkuvalt seisukohal, et Helsingin Sanomat läks liiga kaugele ja taolist ajakirjandust kaitsma ei peaks.»

Pärast seda, kui politsei korraldas antud HSi artkli ühe autori Laura Halmineni kodus läbiotsimise, paluti seda küsimust Soome rahvusringhäälingusse Yle kommenteerima Nousiainen, kelle sõnul ei peaks antud küsimust vaatama vaid ajakirjaniku vaatevinklist.

«Ma olen poliitikateadlane, ma olen õppinud ülikoolis politoloogiat ja rahvusvahelist õigust,» ütles ta. «Võib-olla seetõttu näen ma antud küsimust rohkem selle kui ainult ajakirjaniku pilguga. See oli ebavajalik lugu. Oli täiesti ebavajalik levitada sel viisil konfidentsiaalset infot. Mulle see ei meeldi.»

RSFi üldine seisukoht oli aga, et sõnavabadus on demokraatliku ühiskonna alus ja selle kasutamine on osa ajakirjaniku tööst. «Halmineni ja Pietiläineni (artikli teine autor Tuomo Pietiläinen - toim.) lugu oli asjakohane arvestades uut luureseadust, mis võib mõjutada iga soomlase põhiõiguseid,» ütles organisatsioon oma avalduses. «RSF Soome usub, et Halminen ja Pietiläinen tegutsesid vastavalt ajakirjaniku eetikakoodeksile.»

RSF märkis samuti, et neid teeb murelikuks võimude tavatu reaktsioon ning kui politsei konfiskeerib ajakirjanike töövahendeid seab see ohtu allikakaitse. Soome politsei sõnul on allikakaitse jätkuvalt tagatud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles