Puigdemont tahab Hispaania peaministriga kohtuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia tagandatud liider Carles Puigdemont.
Kataloonia tagandatud liider Carles Puigdemont. Foto: Virginia Mayo/AP/Scanpix

Kataloonia tagandatud liider Carles Puigdemont tegi täna Hispaania peaministrile Mariano Rajoyle ettepaneku kohtuda väljaspool Hispaaniat, et arutada Katalooniat ja selle iseseisvumist ümbritsevat kriisi. Rajoy lükkas kutse tagasi. 

«Olen nõus kohtuma härra Rajoyga Brüsselis või mis tahes mujal ELis, kuid selleks pole ilmselgetel põhjustel Hispaania,» lausus Puigdemont.

Ta tegi pakkumise Brüsselis ajakirjanike vahendusel päev pärast Kataloonia regionaalparlamendi valimisi, milles saatis edu iseseisvusmeelseid.

Puigdemont põgenes Katalooniast pärast iseseisvuse väljakuulutamist oktoobris, Hispaaniasse naasmise korral ootab teda vahistamine mässus, mässule õhutamises ja avaliku raha kuritarvitamises süüdistatuna.

Rajoy otsustas aga Puigdemonti pakkumise tagasi lükata ja sõnas: «Inimene, kellega ma kohtuma peaks on see, kes valimised võitis ja selleks on proua (Ines) Arrimadas,» vastas Rajoy ajakirjanikule, kes temalt Puigdemontiga kohtumise kohta küsis. 

Kataloonia parlamendivalimiste esialgsed tulemused tõid esile sügava lõhe piirkonna iseseisvuse pooldajate ja vastaste vahel ning panid mõtlema nii kohalikud elanikud kui poliitikud.

Eile peetud valimistel kogus enim hääli Hispaania koosseisu jäämist pooldav Ciutadans (Kodanike Partei), kuid kokkuvõttes said regionaalparlamendis enim kohti iseseisvuslased.

Koostöö korral on neil võimalik saavutada parlamendienamus ja moodustada Kataloonia uus valitsus, kuid sellised püüdlused on varem kulgenud raskelt.

Erakonnad on juba alustanud kohtumisi uue poliitmaastiku hindamiseks.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy on lubanud anda kohaliku aja järgi kell 14 (Eesti aeg 15.00) pressikonverentsi.

135-liikmelise parlamendi valimiste lõplikud tulemused avaldatakse järgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles