Putin tahab välja arendada uue põlvkonna armee (21)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin (paremalt teine) ja kaitseminister Sergei Šoigu (paremalt kolmas) kohtusid täna Venemaa relvajõudude kõrgete ametnikega.
Vladimir Putin (paremalt teine) ja kaitseminister Sergei Šoigu (paremalt kolmas) kohtusid täna Venemaa relvajõudude kõrgete ametnikega. Foto: SPUTNIK/REUTERS/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin nimetas uut USA rahvusliku julgeoleku strateegiat agressiivseks ja lubas kaaluda vastusamme, samuti avaldas ta vajadust arendada välja uue generatsiooni sõjavägi. 

Sel nädalal avaldas Putini USA ametivend Donald Trump USA rahvusliku julgeoleku strateegia. Putin nimetas seda agressiivseks.

Avaldatud strateegia kohaselt peab Trumpi administratsioon Hiinat ja Venemaad konkurentideks, kes püüavad USA jõule väljakutset esitada ning õõnestada julgeolekut ja jõukust. 

«Õõnestava taktika moderniseeritud vormide kaudu sekkub Venemaa kogu maailma riikide sisemistesse poliitilistesse asjadesse,» öeldakse dokumendis.

«Diplomaatilises mõistes on see ilmselgelt ründava iseloomuga. Sõjalist kõnepruuki kasutades ilmselgelt agressiivne,» lausus Venemaa president. Samuti ütles Putin, et seda tuleb võtta arvesse Venemaa praktilisi tegevusi planeerides.

Samuti rõhutas Putin vajadust olla liider uute relvajõudude arendamise osas. President soovib välja arendada niinimetatud uue generatsiooni relvajõud, mis Putini arvates peaksid kaitsma riigi suveräänsust ja välispoliitikat, seda just nende piiride lähistel.

«Venemaa peab olema juhtivate riikide hulgas ja mõnel alal absoluutne liider, kui me räägime uue generatsiooni armee ehitamisest,» ütles Putin kohtumisel relvajõudude juhtidega. 

Putin süüdistas USA-d 1987. aastast pärineva keskmaa tuumarelvastuse leppe (INF) rikkumises. Moskva väitel on USA Patriot-raketisüsteemi Poolas ja Rumeenias võimalik kasutada Venemaa ründamiseks. Washington on samuti süüdistanud Moskvat sellel leppe rikkumises.

«Vormiliselt on need tõrjerakettide tarvis, kuid asjatundjad teavad suurepäraselt, et need laskeseadmed on universaalsed ja võivad välja tulistada ka olemasolevaid 2500 km lennukaugusega merel baseeruvaid tiibrakette. Ja sel juhul pole need enam merel baseeruvad raketid, vaid need võidakse kergesti toimetada kuivale maale,» märkis president.

«USA on INF-i lepet hävitamas,» lisas ta. Washington on samuti süüdistanud Moskvat sellel leppe rikkumises.

Donald Trump ja Vladimir Putin.
Donald Trump ja Vladimir Putin. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/AP/Scanpix
Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles