Läti: Zapad oli äkkrünnakuõppus (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
T-72B3 tankid õppusel Zapad.
T-72B3 tankid õppusel Zapad. Foto: Evgeny Biyatov/Sputnik/Scanpix

Venemaa-Valgevene ühisõppus Zapad-2017 kontrollis valmidust ründeoperatsioonideks, on kirjas Läti kaitseministeeriumi järelduses.

Kaitseministeerium märkis pressiavalduses, et Venemaa väitis õppuse Zapad olevat kaitseiseloomuga, kuid selle taga olid varjul vanad stsenaariumid, sh suur tavavägede pealetung laial rindel, eksitamine õppustel osalejate tegeliku arvu ja ballistiliste rakettide kasutamise suhtes. Kogu see ülemäärane sõjaline võimekus suunati justkui seadusvastaste sissirühmituste vastu.

Sedalaadi õppused ei soodusta usaldust ja läbipaistvust NATO ja Venemaa vahel ning vaid suurendavad pingeid, leidis kaitseministeerium. Seejuures andis kaitseministeerium soodsa hinnangu Valgevene avatud hoiakule Zapadi ajal.

Läti kaitseministeerium peab Zapadit tüüpiliseks äkkrünnakuõppuseks, mis on vastuolus selle avalikult teatatud kaitseiseloomuga. Eriti ohtlik on see, arvestades piirkonna geopoliitilist tausta, näidates Vene relvajõudude valmidust anda Baltimaade taristule äkklööke.

T-72B tankid Borõssovi lähistel.
T-72B tankid Borõssovi lähistel. Foto: Viktor Tolochko/Sputnik/Scanpix

Paralleelselt ametlikult Leningradi, Pihkva ja Kaliningradi oblastis, Valgevenes ja Põhjalaevastikus väljakuulutatud õppusele Zapad, toimus suurõppus ka Lõuna sõjaväeringkonnas, mis piirneb samuti NATO riikidega.

Õppus Zapad, millest teatati kui lahinguvõime kontrollist, kätkes ka vasturünnaku elemente. Seepärast võib kinnitada, et see sisaldas ründeoperatsioonide osiseid, rõhutas kaitseministeerium.

Otsest rünnakuohtu õppus Baltimaadele see õppus siiski ei kujutanud, märkis kaitseministeerium.

Sõdurid õppusel Zapad.
Sõdurid õppusel Zapad. Foto: Ramil Nasibulin/BelTA/TASS/Scanpix
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles