Video: Suurbritannia ja Venemaa välisministrite kohtumine kiskus inetuks (18)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Johnson inetuks kiskunud pressikonverentsil.
Boris Johnson inetuks kiskunud pressikonverentsil. Foto: Maxim Shemetov/REUTERS/Scanpix

Suurbritannia välisminister Boris Johnson külastas täna Venemaa pealinna Moskvat. Visiit päädis inetu sõnavahetusega väidetava Venemaa sekkumise osas eelmise aasta Brexiti referendumisse. 

Johnsoni reisi eesmärgiks oli kahe riigi vaheliste pingete leevendamine, temast sai esimene Suurbritannia välisminister, kes Moskvat viimase viie aasta jooksul külastanud. Lõpptulemus kujunes välja sootuks teistsugune.

Johnson ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov sattusid ajakirjanike ja diplomaatide ees sõnavahetusse, sest Johnson otsustas Venemaad ametlikult Brexiti referendumisse sekkumises süüdistada.

Ministrid süüdistasid üksteist ebaaususes ja Lavrov väitis, et pole olnud mingeid katseid Suurbritannia demokraatlike protsesse küberrünnakute teel mõjutada. Johnson segas Lavrovile vahele ja sõnas, et ükski katsetest pole lihtsalt õnnestunud ning tõi näiteid erinevatest juhtumitest, kus Venemaa on võõrriikide valimistesse sekkunud.

Lavrov sõnas: «Tegevuse puudumine ei saagi kunagi tulemusi tuua,» üritades väita, et Venemaa pole valimistesse kuskil sekkunud. Samuti palus Venemaa minister kindlaid fakte sekkumise kohta.

«Ma arvan, et te olete selle kõik oma läänemaailma kogukonnas välja mõelnud ja kahjuks olete langenud selle teema pantvangi,» ütles Lavrov. Tema sõnul on arusaadavalt raske nüüd nendest seisukohtadest taganeda.      

Johnson (paremal) ja Lavrov.
Johnson (paremal) ja Lavrov. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Johnson keeldus demonstratiivselt vastamast küsimusele selle kohta, kas ta usaldab Lavrovi või mitte.

Johnson väitis juba enne visiiti, et Ühendkuningriik omab võimekust Venemaa küberrünnakutele vastata. Lavrov nõustus väidetega, et kahe riigi vahelised suhted on madalseisus, aga lisas, et see pole nii sugugi mitte Venemaa tõttu.

Lavrov lisas: «Te eelistate rääkida põhjustest avalikult. Mina aga eelistaksin rääkida ühistest muredest otse, mitte läbi mikrofoni.»

Pressikonverentsil väitis Lavrov, et Johnsoni otsus temaga vastanduda oli tingitud Briti ministri soovist meedia ees oma mainet kaitsta. Selle peale vastas Johnson: «Sergei, teie maine on see, mille pärast ma muretsen.»

Lavrov väitis, et Venemaa pole teinud absoluutselt midagi selleks, et teenida Suurbritannialt ära kuvand, mille kohaselt ollakse ohuallikas: «Ma ei mäleta ühtegi Venemaa tegu, mis oleks Suurbritannia vastu agressiivne olnud.»

Kui pressikonverentsti atmosfäär veidi paranes, siis leidsid ministrid võimaluse ka nalja visata. 

Johnson naljatas, et usaldab Lavrovi sedavõrd palju, et andis tema kätte hoiule oma mantli koos kõigi taskus olnud asjadega. Sellele vastas Lavrov: «Ma võin öelda, et Borisi mantli taskutes polnud midagi.» Johnson vastas omakorda: «Oled selle juba läbi otsinud?»

Boris Johnson hoidmas FSB logoga väljaannet. Paremal Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Boris Johnson hoidmas FSB logoga väljaannet. Paremal Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles