Ühendkuningriik läheb üle sinistele passidele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendkuningriigi passid.
Ühendkuningriigi passid. Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Ühendkuningriik naaseb pärast Euroopa Liidust lahkumist 2019. aastal siniste passide juurde, et taastada riiklik identiteet, teatas valitsus reedel.

Brexiti järel kõrvaldatakse kasutusest praegu EL-i liikmesriikides tavapäraselt käibel olev tumepunane reisidokument. «Ühendkuningriigi pass on meie iseseisvuse ja suveräänsuse väljendus -- sümboliseerides meie uhke ja suure riigi kodakondsust,» ütles peaminister Theresa May.

«Seetõttu oleme teatavaks teinud, et ikooniline sinine pass naaseb meie lahkumise järel Euroopa Liidust 2019. aastal.»

Brexiti toetavad poliitikud väljendasid oma elevust selle suuresti sümboolse sammu üle, samas kui liitu jäämise pooldajad pilasid nende erutust. «EL-ist lahkumine annab meile unikaalse võimaluse taastada oma riiklik identiteet ja sepistada endale maailmas uus tee,» lausus immigratsiooniminister Brandon Lewis.

Ta lisas, et uued passid saavad olema ühed kõige turvalisemad reisidokumendid maailmas.

Briti passidel olid 1921. aastast alates tumesinised kaaned, kuid 1988. aastal läks Ühendkuningriik üle Euroopa Ühenduses tavaliste tumepunaste kaante juurde.

Suurbritannia peaks lahkuma Euroopa Liidust 2019. aasta märtsis. Pärast seda jätkatakse kuni sama aasta oktoobrini tumepunaste passide väljastamist, kuid ilma viiteta EL-ile. Seejärel hakatakse välja andma siniseid Ühendkuningriigi passe.

Kõik siiski muutusest vaimustuses ei ole, nagu näiteks Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon. Tema vasakpoolne iseseivusmeelne Šoti Rahvuspartei soovib lahkulöömist Suurbritanniast ja seejärel naasmist EL-i.

«Avatud, kaasav, internatsionaalne Šotimaa iseseisvusmeelne kodanikuliikumine, millesse kuulumise üle ma nii uhke olen, ei saa olla kaugemal sellest kitsarinnalisest sinise passi kinnisidee jamast,» lausus ta.

Leiboristist seadusandja Neil Coyle'i hinnangul teevad uued passid puhkused kallimaks, piiravad töötamis- ja õppimisvõimalusi ja maksavad miljardeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles