USA esimene noomitus: Eestit vastuvõtule ei kutsuta (50)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA esindaja ÜROs Nikki Haley.
USA esindaja ÜROs Nikki Haley. Foto: Albin Lohr-Jones/Pacific /SIPA/Scanpix

USA saadik ÜROs Nikki Haley lubas enne ÜRO hääletust, et USA jätab meelde kõik riigid, mis otsustavad hääletada Jeruusalemma küsimuses USA vastu. Ühendriike toetanud riikide diplomaate oodatakse jaanuaris Haley pidulikule vastuvõtule. Eestil sinna aga asja ei ole.

Haley teatas erakorralise ÜRO Peaassamblee hääletuse eel, et tema ja president Doanld Trump jälgivad hoolikalt, kuidas riigid hääletavad ja võtavad sellest lähtuvalt edaspidi kerkivate küsimuste puhul oma seisukoha.

Seda, kas tegemist on Trumpile omase šokitaktikaga või järgnevad ka mingid konkreetsemad tagajärjed, näitab aeg.

Küll aga jääb Eesti saadik koos 128 teise ÜRO riigi esindajaga ilma võimalusest osaleda USA poolt jaanuaris korraldataval pidulikul vastuvõtul, kuhu pääsevad need 64 riiki, kes USAd toetasid.

Pärast hääletust võttis Haley ka nõuks kõiki riike toetuse eest tänada.

Faktiliselt muidugi USA otsust tunnistada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana 64 riiki ei toetanud, 35 riiki olid erapooletud ja 21 puudusid hääletuselt. Trumpi sammu toetas tegelikult otseselt üheksa riiki, millest kaks olid USA ja Iisrael.

Kommentaarid (50)
Copy
Tagasi üles