Endine merejalaväelane vahistati terrorikahtlusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Populaarne Pier 39 San Franciscos.
Populaarne Pier 39 San Franciscos. Foto: DANIEL SLIM/AFP/Scanpix

FBI vahistas endise USA merejalaväelase, keda kahtlustatakse jõulude ajal San Franciscos terrorirünnaku kavandamises.

25-aastane Everitt Aaron Jameson arutas väidetavalt seda plaani oma kaaslastega, kes olid tegelikkuses FBI agendid. Dokumentide kohaselt soovis mees rünnata Pier 39 ala, mis on turistide hulgas populaarne.

Võimude sõnul leiti mehe kodust mitmed tulirelvad, testament ja kiri, milles mees võtab rünnaku eest vastutuse. FBI teatel olevat väidetava terroristi kiri teinud viite ka USA president Donald Trumpi otsusele tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana.

Jameson sattus FBI huviorbiiti septembris, mil mees hakkas levitama radikaalseid ja džihadistlikke uskumusi ning toetas sotsiaalmeedia kaudu terrorirühmitust Islamiriik (ISIS). FBI sõnul avaldas ta toetust erinevatele terrorirünnakutele.

San Francisco Pier 39 piirkond sai sihtmärgiks, sest Jameson oli seal varem viibinud ja oli enda sõnul teadlik, et seal on palju rahvast.

Uurijate sõnul soovis Jameson kasutada lõhkeainet, et inimesed väiksemale maa-alale suunata ja niimoodi ohvrite arvu suurendada. Jameson oli varjatud FBI agendi käest soovinud saada ka torupommi ehitamiseks vajalikke materjale.

Siiski võis Jameson oma meelt muuta. Väidetavalt ütles ta varjatud agendile 18. detsembril: «Ma arvan, et ma ei suuda seda lõpuks teha. Ma olen meelt muutnud.»

Talle on nüüdseks esitatud süüdistus katses aidata välismaist terroriorganisatsiooni.

Jameson võttis 2009. aastal osa USA merejalaväelaste baaskursusest. Väidetavalt saadeti ta erru, sest mees ei avaldanud andmeid oma astma kohta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles