Ukraina ei vabastanud spionaažis kahtlustatavat ametnikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stanislav Ježov.
Stanislav Ježov. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Ukraina kohus langetas eile otsuse jätta uurimise ajaks vangistusse Venemaa heaks luuramises kahtlustatud riigiametniku ja tõlgi Stanislav Ježovi, teatas kohalik meedia.

Kahlusaluse advokaadi kinnitusel eitab mees kõiki süüdistusi. Ukraina meedia andmetel töötas Ježov vanemabi ja isikliku tõlgina peaminister peaminister Volodõmõr Groismani juures. Mees vahistati kolmapäeval.

Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) teatas neljapäeval, et peaminister Groismani heaks töötanud ametnik kogus teavet Vene sõjaväeluure (GRU) tarvis. Ametnik kogus informatsiooni valitsuse tegevuse kohta eriseadmetega ja edastas selle vahendajatele. Teda süüdistatakse riigireetmises.

Soome rahvusringhäälingu YLE ja ajalehe Guardiani andmetel viibis tõlk muu hulgas Groismani ja USA endise asepresidendi Joe Bideni kohtumisel ning mitmetel teistelgi samalaadsetel tippkohtumistel. Muu hulgas näiteks Londonis kohtumisel Suurbritannia peaministri Theresa Mayga.

Peaminister Groisman kirjutas ise sotsiaalvõrgustikus Facebook, et «kahtlusalune on ametnik valitsuse sekretariaadis, kes töötas vaenuliku riigi heaks pikka aega».

Ježov töötas varem Ukraina saatkonnas Washingtonis ja tegutses Venemaa huvides vähemalt kaks aastat, sõnas Ukraina siseministri abi Anton Geraštšenko. Kahtlusaluse naine on Vene kodanik ja seega võidi teda sundida koostööle Venemaaga, lisas ametnik, kes õhutas Ježovi võimudega koostööd tegema.

Stanislav Ježov.
Stanislav Ježov. Foto: GENYA SAVILOV/AFP/Scanpix

Ježov on Ukraina parimaid sünkroontõlke, kommenteeris teine siseministri abi Stanislav Retšinski.

Ježov töötas varem presidendiadministratsiooni heaks, viibides tõlgina rahvusvahelistel pressikonverentsidel endise presidendi Viktor Janukovõtšiga.

Tegemist on ühe kõrgema Ukraina ametnikuga, keda kahtlustatakse koostöös Venemaaga pärast Janukovõtši kukutamist 2014. aasta veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles