Trump tahab Ukrainale tankitõrjerakette saata (56)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid kasutamas Javelin tankitõrjesüsteemi.
USA sõdurid kasutamas Javelin tankitõrjesüsteemi. Foto: LUCAS JACKSON/Reuters/Scanpix

Arvatakse, et USA president Donald Trump teeb lähiajal teatavaks oma plaani müüa tankitõrjerakette Ukrainale, et toetada nende võitlust separatistide vastu Ida-Ukrainas, vahendab ABC News toetudes kaitseministeeriumi allikatele.

Kui president otsustab plaani allkirjastada, saadetakse see kongressile, kus tuleks see 30 päeva jooksul heaks kiita. Seejärel oleks kaitseministeeriumil võimalik hakata plaani ellu viima. 

Tankitõrjerakettide müük võib esile kutsuda Venemaa terava reaktsiooni ja muuta kahe riigi vahelisi suhteid halvemaks. Muu hulgas võib Ukraina saada ka Javelin-süsteeme. 47 miljoni dollari suurune kaitsepakett hõlmaks endas 210 tankitõrjeraketti ja 35 tankitõrjesüsteemi.

Eesti ajateenijad kasutamas Sirgalas tankitõrjesüsteemi Javelin.
Eesti ajateenijad kasutamas Sirgalas tankitõrjesüsteemi Javelin. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Kaitseministeeriumi kõneisik Heather Nauert ütles ABC Newsile: «USA on otsustanud varustada Ukrainat, et aidata neil üles ehitada pikaaegne kaitsevõimekus, et kaitsta nende suveräänsust ja territoriaalset ühtsust.»

Samas väitis Nauert, et USA toetus on puhtalt kaitsva eesmärgiga ja kinnitas, et Ukraina on suveräänne riik, kellel on õigus end kaitsta.

Sel nädalal mõistis Kreml hukka Trumpi nõusoleku müüa Ukrainale käsitulirelvasid. Kremli pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnul motiveerib relvade müük taaskord Ukraina valitsust ja vallandab veresauna.

«Täna tõukavad Ühendriigid (Ukraina võime) selgelt uuele verevalamisele,» ütles asevälisminister Sergei Rjabkov. «Ameerika relvad võivad tuua kaasa uusi ohvreid meie naabri juures.»

Pärast käsitulirelvade müügi kinnitamist soovis vabariiklasest senaator John McCain, et Trump peaks järgmise sammuna kinnitama tankitõrjerelvade müügi.

ABC allikate kohaselt kaalus ka ekspresident Barack Obama tankitõrjerelvade müüki, aga ei kinnitanud seda isegi hoolimata oma julgeolekunõunike soovitustest.

Ukraina valitsus on Ida-Ukraina vägivalla valguses selgelt väljendanud, et vajatakse Venemaa agressiooni tõrjumiseks ründevahendeid. ÜRO hinnangul on alates konflikti algusest 2014. aastal Ukrainas hukkunud üle 10 000 inimese. 

Ukraina sõdurid.
Ukraina sõdurid. Foto: Stringer/Sputnik/Scanpix
Kommentaarid (56)
Copy
Tagasi üles