Mis on riiete all?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuväljade turvakontrollis kasutatavad  millimeeterlaine skännereid paljastavad ka kehakumerusi..
Lennuväljade turvakontrollis kasutatavad millimeeterlaine skännereid paljastavad ka kehakumerusi.. Foto: AFP Photo/SCANPIX.

Selles, et Euroopa Parlament tõstab hädakisa Euroopa Komisjoni soovi vastu alates ületulevast aastast reisijate riiete alla piiluda, ei ole midagi üllatavat. Üllatav on aga see, et parlament teeb seda alles nüüd, kui parlamendi transpordikomisjon kiitis kava juba kahe nädala eest heaks. Kantseliitlikult ebaseksikat sõnavara kasutades pole tegemist millegi enama kui ühe lisameetmega Euroopa lennundusjulgestuse tagamisel lubatud meetodite nimekirjas.

Sisuliselt on kehaskannerite kasutuselevõtt seega juba otsustatud. Nüüd on vaja kindlaks määrata ohtrad detailid. Ja need saavad ilmselt olema keskse tähtsusega.

Terrorihirmus elavas USAs on sarnased masinad mitmetes suurtes lennujaamades. Mõistes ohtu, et skannerid võivad paljude inimeste privaatsust ja inimväärikust piirata, on kasutusel kaks sätet: et «paljastatud» meesreisijat vahivad vaid meesturvatöötajad ja naisi naised ning et virtuaalsel läbiotsijal pole kuidagi võimalik reisija nägu näha.

Kuidas olukord Euroopa lennujaamades välja hakkab nägema, pole hetkel veel selge. Tundub aga kindel, et kehaskannerid on kohal ja ei lähe kuhugi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles