NATO peasekretär hoiatas Venemaa allveelaevade eest (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiiglaslik Venemaa allveelaev Dmitri Donskoi saabumas Peterburi sadamasse.
Hiiglaslik Venemaa allveelaev Dmitri Donskoi saabumas Peterburi sadamasse. Foto: OLGA MALTSEVA/AFP/Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles eile väljaandes Frankfurter Allgemeine avaldatud intervjuus, et Venemaa allveelaevade aktiivsus on kõrgeimal tasemel alates külma sõja lõpust. Samas on Stoltenbergi hinnangul NATO võimekus merel langenud. 

Stoltenberg rääkis Saksamaa väljaandele, et Venemaa allveelaevade tegevus ähvardab transpordi- ja sideühendust alliansi riikide vahel.

«Venemaa on teinud tohutuid investeeringuid oma mereväe arendamiseks, eriti allveelaevadesse,» ütles Stoltenberg. Tema sõnul on Venemaa alates 2014. aastast juurde saanud 13 allveelaeva.

«Venemaa allveelaevade aktiivsus on kõrgeimal tasemel pärast külma sõja lõppu,» ütles NATO peasekretär. Ta lisas, et allveelaevad on aktiivsed Vahemerel, Atlandi ookeanil ja NATO riikide rannikute lähedal.

Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo/AP/Scanpix

NATO liidri sõnul ohustavad allveelaevad logistiliselt olulisi teid ning sideühendust Põhja-Ameerika ja Euroopa vahel: «Me oleme transatlantiline ühendus ja seetõttu peame me suutma vägesid ja varustust üle Atlandi ookeani toimetada. Selleks on meil vaja turvalist ja avatud mereteed.»

NATO plaanib luua uue logistilise väejuhatuse. Selle asukoht ja struktuur otsustatakse järgmisel aastal. Stoltenbergi hinnangul on alliansi riigid pärast külma sõja lõppu kaotanud osa oma võimekusest merel. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles