Saksamaa president kaasmaalastele: me ei peaks kartma poliitilist teadmatust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier.
Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier. Foto: Christian Thiel/imago/Scanpix

Saksamaa presidendi Frank-Walter Steinmeieri sõnul ei peaks tema kaasmaalased kartma sügiseste parlamendivalimiste järel tekkinud poliitilist teadmatust.

«Mitte kõik ootamatu ei pea meid hirmutama ja see puudutab ka valitsuse moodustamist, mis tavatul kombel venib,» ütles Steinmeier traditsioonilises jõulupöördumises.

«Ma kinnitan teile, et riik toimib vastavalt meie põhiseaduses toodud reeglitele ka sellistel puhkudel nagu praegu, isegi siis, kui paari varasema aastakümne jooksul polnud neid reegleid vaja kasutada,» lausus Steinmeier.

Saksamaal pole kolme kuu jooksul suudetud uut valitsust moodustada. Möödunud nädala kolmapäeval langes Saksamaal 2013. aastat pärinenud rekord, mil parlamendivalimiste järel kulus uue valitsuse moodustamiseks 86 päeva.

Nagu 2013. aastalgi, peavad ka praegu valitsuse moodustamiseks plaani Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU), selle Baieri sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) ja Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD). CDU/CSU varasemad katsed moodustada uus valitsus Vabade Demokraatide Partei (FDP) ja Roheliste Erakonnaga ei kandnud aga vilja.

SPD liider Martin Schulz teatas möödunud nädalal, et partei juhtkond ei aruta konservatiividega valitsuse moodustamist enne tuleva aasta 21. jaanuaril Bonnis toimuvat parteikonverentsi. Küll aga peetakse eelkõnelusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles