USA jätab ÜRO ilma miljonitest dollaritest (47)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikki Haley.
Nikki Haley. Foto: Kena Betancur/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriigid vähendavad ÜRO eelarvet 285 miljoni dollari võrra, teatas USA suursaadik maailmaorganisatsiooni juures Nikki Haley eile.

«ÜRO ebaefektiivsus ja ülekulutamine on hästi teada,» teatas Haley USA esinduse avalduses. «Me ei luba enam ameerika rahva heldusest kasu lõigata ega jäta seda kontrollimata,» lisati teates.

Haley nimetas otsust ajalooliseks vähendamiseks, mis on samm õige suunas ja mis kaitseb USA huve. Samuti lisas suursaadik, et USA astub veel samme ÜRO tõhusamaks ja läbipaistvamaks muutmise suunas.

USA teatas otsusest pärast läinud nädalal ÜRO peaassambleel toimunud hääletust, kus võeti vastu mittesiduv resolutsioon, milles mõisteti hukka Ühendriikide presidendi Donald Trumpi otsus tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana.

Haley hoiatas enne hääletust resolutsiooni poolt hääletanud riike vastusammude, muu hulgas finantsabi vähendamise eest. Resolutsiooni poolt hääletas 128 riiki, sh Eesti. Resolutsiooni vastu hääletas üheksa, erapooletuks jäi 35 ja hääletamata jäi 21 riiki.

ÜRO liikmesriigid jõudsid hiljuti kokkuleppele 5,4 miljardi euro suuruses eelarves 2018-2019 rahandusaastaks. New York Timesi andmetel maksab USA ÜRO eelarvest umbes 22 protsenti ehk laias laastus 1,2 miljardit dollarit.

Kommentaarid (47)
Copy
Tagasi üles