Navalnõi pöördus ülemkohtusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Navalnõi.
Aleksei Navalnõi. Foto: Sergei Karpuhhin/Reuters/Scanpix

Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi, kellel keskvalitsus keelas presidendivalimistel kandideerimise, pöördus ülemkohtusse.

«Täna anti ülemkohtusse tsiviilhagi valimisõiguse kaitseks, et tunnistada keskvalimiskomisjoni otsus seadusvastaseks,» ütles uudisteagentuurile Interfax Navalnõi Korruptsioonitõrjefondi jurist Ivan Ždanov, kelle sõnul arutatakse kaebust ülehomme.

Valimiskomisjon otsustas esmaspäeval ametlikult, et Navalnõi ei saa märtsis Vene presidendiks kandideerida, sest ta on süüdi mõistetud kelmuses ja selle eest määratud tingimisi karistus kehtib.

Navalnõi tegi kandideerimisavalduse ootuspärase tagasilükkamise järel videoavalduse, milles ütleb, et keeld näitab president Vladimir Putini hirmu.

«Putinil on kohutav hirm ja kardab minu vastu kandideerida,» ütles Navalnõi ja kutsus oma poolehoidjaid valimisi boikoteerima. «Kuulutame välja valijate streigi. Palume kõigil boikottida neid valimisi. Me ei tunnusta nende valimiste tulemust.»

USA ja EL mõistsid otsuse hukka, Venemaa riigiduuma väliskomisjoni esimees Leonid Slutski süüdistas neid seepeale Venemaa siseasjadesse sekkumises ja ettevalmistatud provokatsioonis.

«Süüdistades Venemaad tõenditeta lääneriikide valimistesse sekkumises, topivad nad [oma nina] seejuures häbitult iseseisvate riikide asjadesse,» arvas Slutski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles