Riigita rahvused püsivad riskantse rikkusena (3)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvapidustus Pamplonas: kuigi baski rahvuslus on samamoodi poliitilisel tasemel alles nagu katalaanide oma, eelistavad nad hetkel hoida madalamat profiili.
Rahvapidustus Pamplonas: kuigi baski rahvuslus on samamoodi poliitilisel tasemel alles nagu katalaanide oma, eelistavad nad hetkel hoida madalamat profiili. Foto: SCANPIX

Washington Posti rahvusvaheliste suhete korrespondent Rick Noack leidis päev pärast Kataloonia piirkonna möödunudnädalasi valimisi, et tegelikult oli tänavu eraldumisliikumiste pidurdumise aasta: «Šoti iseseisvuspartei kandis valimistel kaotusi ning Kataloonia eraldumismeelsed on siiani lõhestanud omaenda piirkonda, mitte Hispaaniat.»

Vaadates teiste Euroopa eraldumisliikumiste tõuse ja langusi, paistab see ühe võimaliku variandina. Kuigi kindlasti mitte üleöö juhtuvana.

Näiteks võib mõelda Baskimaale. Seal lõõmas kümnendeid separatistide terrorikampaania. Kui 1978. aasta Hispaania põhiseaduse koostamisel ja heakskiitmisel osalesid katalaanid kogu hingest, siis baskide puhul pidasid ka rahumeelsed rahvuspoliitikud paremaks ettevõtmist boikoteerida.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles