ÜRO JN keelas neljal Põhja-Korea laeval sadamatesse sisenemise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea lipp. Pilt on illustratiivne.
Põhja-Korea lipp. Pilt on illustratiivne. Foto: © Denis Balibouse / Reuters/REUTERS

ÜRO Julgeolekunõukogu kehtestas neljapäeval rahvusvahelistesse sadamatesse sissepääsukeelu neljale Põhja-Korea laevale, mida kahtlustatakse Pyongyangile kehtestatud sanktsioonidega keelustatud kaupade vedamises, ütlesid diplomaadid AFPle.

Neljale laevale - Ul Ji Bong 6, Rung Ra 2, Sam Jong 2 ja Rye Song Gang 1 - keelu kehtestamist taotles USA koos meetmetega teistes riikides registreeritud laevade vastu, ütlesid diplomaadid anonüümsuse tingimusel.

Nende sõnul nõustus Hiina sanktsioonidega vaid nelja Põhja-Korea laeva vastu. Ühe diplomaadi sõnul jääb protseduur avatuks ja tulevikus võib sadamakeelu alla lisanduda veel laevu.

USA detsembris esitatud nimekiri hõlmas ka Belize, Hiina, Hongkongi, Palau ja Panama lipu all sõitvaid laevu.

ÜRO Julgeolekunõukogu kiitis 22. detsembril ühehäälselt heaks uued sanktsioonid Põhja-Korea vastu, mis keskenduvad töödeldud naftatoodetele, mis on hädavajalikud Pyongyangi raketi- ja tuumaprogrammi jaoks. Resolutsiooni poolt hääletas ka Põhja-Korea tähtsaim kaubanduspartner Hiina.

Julgeolenõukogu on tänavu USA eestvedamisel heaks kiitnud kolm karmi sanktsioonipaketti Põhja-Koreale, kes on aasta jooksul korraldanud kümneid raketi- ja ühe tuumakatsetuse.

5. augustil Julgeolekunõukogus vastuvõetud sanktsioonipakett võtab sihikule Põhja-Korea raua-, söe- ja kalatööstuse, 11. septembril heakskiidetud paketiga seatakse piirangud stalinistliku riigi tekstiilitööstusele ja piiratakse naftatarneid.

USA on tauninud keelustatud kaupade smugeldamist, mis võimaldab Põhja-Koreal omandada endale varusid, eriti kaupade vahetamise teel avamerel asuvatel laevadel.

Kahtlust äratavatele laevadele sadamakeelu kehtestamist näeb ette augustikuine ÜRO resolutsioon. ÜRO tuvastas 5. oktoobriks neli «keelatud kaupu» vedavat laeva ja sellele järgnes ÜRO ajaloos esmakordne sadamakeelu kehtestamine, ütles Pyongyangi-vastaste sanktsioonide rakendamist vaatleva ÜRO ekspertkogu liige Hugh Griffiths.

Need neli laeva olid registreeritud Komooridel, St. Kitts ja Nevisel, Kambodžas ja Põhja-Koreas ja neile kehtestati sadamakeeld söe, raua ja Põhja-Korea kala ebaseadusliku transportimise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles