Lõuna-Korea arestis Põhja-Koreasse naftat vedanud aluse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hongkongi lipu all sõitev Lighthouse Winmore.
Hongkongi lipu all sõitev Lighthouse Winmore. Foto: AP/Scanpix

Lõuna-Korea teatas täna, et arestis Hongkongis registreeritud laeva, mis väidetavalt laadis oktoobris naftat Põhja-Korea laevale ja rikkus sellega ÜRO sanktsioone.

Soul usub, et Lõuna-Korea sadamalinnast Yeosust teele asunud laev Lighthouse Winmore laadis 19. oktoobril rahvusvahelistes vetes Põhja-Korea laevale 600 tonni naftat, ütles Lõuna-Korea välisministeeriumi ametnik.

Laeva prahtis Taiwani firma Billions Bunker Group. Laev külastas 11. oktoobril Jaapanit, võttis sealt peale naftat ja pidi reisikava järgi sõitma Taiwani, kuid laadis naftast 600 tonni laevale Sam Jong 2. Hiljem laadis Lighthouse Winmore naftat väidetavalt veel kolmele Põhja-Korea laevale.

Ametniku sõnul läksid Lõuna-Korea ametnikud laeva pardale ja intervjueerisid selle meeskonda, kui laev 24. novembril Yeosusse naasis. Meeskonna 25 liikmest 23 on hiinlased ja kaks birmalased.

Toll arestis laeva 22. detsembril pärast seda, kui ÜRO kehtestas Põhja-Koreale uued sanktsioonid, mis lubavad arestida ja läbi vaadata Põhja-Koreale keelatud kaupu eksportinud laevu. Meeskonnaliikmed on vahi all, kuid neil lubatakse uurimise lõppemise järel lahkuda.

USA rahandusministeerium kehtestas novembris sanktsioonid kuuele Põhja-Korea laevandus- ja tarnefirmale ja 20 nende laevale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles