Bangladesh tahab 100 000 rohingjat Birmasse tagasi saata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohingjad Bangladeshi põgenikelaagris Birma piiri lähedal.
Rohingjad Bangladeshi põgenikelaagris Birma piiri lähedal. Foto: Marko Djurica/Reuters/Scanpix

Bangladesh tahab saata jaanuaris repatrieerimisprogrammi esimeses etapis Birmasse tagasi kuni 100 000 rohingjat, kes põgenesid tänavu Birmast vägivalla eest, ütlesid täna ametnikud.

Transpordiminister Obaidul Quader ütles, et Birma võimudele saadeti täna nimekiri 100 000 rohingja nimega. Repatrieerimisega, milles riigid on juba kokku leppinud, loodetakse alustada jaanuari lõpus.

Birma Arakani osariigist on augusti lõpust saadik Bangladeshi põgenenud üle 655 000 rohingja. USA ja ÜRO on hinnanud budistliku Birma julgeolekujõudude veresauna moslemitest rohingjade külades etniliseks puhastuseks.

Bangladeshi põgenikelaagrites oli juba varem 300 000 vägivalla eest põgenenud rohingjat.

Novembris allkirjastasid valitsused kokkuleppe rohingjade repatrieerimiseks alates 23. jaanuarist. Abiorganisatsioonid ja diplomaadid kahtlevad, kas rohingjadel on ohutu kodukohta naasta.

Quader ütles, et tagasisaatmine algab niipea, kui kahe riigi ametnike töörühm on nimekirja koostamisega lõpule jõudnud.

«Töörühma otsuse põhjal saadetakse esimene nimekiri 100 000 rohingja nimega täna Birma valitsusele, et nas saaksid ohutult ja auga tagasi pöörduda,» sõnas minister.

Töörühma järgmine kohtumine peetakse Birmas ja siis otsustatakse, kuidas repatriatsiooniprotsess algab, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles