Iraani protestides on hukkunud kaksteist inimest (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariisi iraanlased ühinevad  meeleavaldustega ajatolla pilte põletades.
Pariisi iraanlased ühinevad meeleavaldustega ajatolla pilte põletades. Foto: Siavosh Hosseini/SIPA/Scanpix

Iraanis viiendat päeva kestvatel meeleavaldustel on hukkunud riigitelevisiooni andmetel vähemalt kaksteist inimest. Protestijad üritavad väidetavalt hõivata politseijaoskondasid ja sõjaväebaase.

Iraani edelaosas Izeh´ linnas lasti ööl vastu tänast meeleavaldusel maha kaks protestijat, ütles Iraani parlamendisaadik ajakirjanikele.

«Nagu mitmes teises linnas, protestivad ka Izeh´ elanikud majandusprobleemide vastu, paraku viis see kahe inimese hukkumise ja mitme vigastada saamiseni,» ütles piirkonna parlamendisaadik Hedayatollah Khademi uudisteagentuurile ILNA. «Ma ei tea veel, kas öise tulistamise taga olid protestijad või politsei.»

Kokku hukkus ILNA andmetel ööl vastu tänast kümme meeleavaldajat. Ööl vastu eilset nõudsd kokkupõrked Iraani lääneosas Dorudis samuti kahe valitsustvastase protestija elu.

Kohaliku allika sõnul tormas kamp meeleavaldajaid kuberneri kontorisse ja süütas hoone. Korrakaitsjad avasid seejärel inimeste pihta tule ja vigastasid viit meeleavaldajat, kellest kaks hukkus.

Teheranis vahistati 200 inimest

Iraani võimud vahistasid ööl vastu pühapäeva pealinnas Teheranis korraldatud protestide käigus 200 inimest, teatas linnapea asetäitja.

«Need isikud on nüüd kohtusüsteemi käes ja mõned on armuandmise korras vabastatud,» ütles Teherani linnapea asetäitja julgeoleku alal Ali Asghar Nasserbakht poolametlikule uudisteagentuurile ILNA.

Tema sõnul on vahistatutest 40 «juhid» ja nende protestid ei ole seotud majandusega. «Mõned välismaalt lähtuvad opositsioonirühmitused teevad meie noored emotsionaalseks.» 

Pühapäeval avaldas Teheranis läbi kesklinna marssides valitsuse vastu meelt umbes 200 protestijat, edastas konservatiivse suunitlusega uudisteagentuur Fars.

Iraani revolutsioonikaardiga seotud rühmitus näitas internetis kaadreid veel sadadest riigi lääneosas Kermanshah´s protestima kogunenud meeleavaldajatest.

«Erinevalt vaenuliku meedia levitatud kuulujuttudest on enamik Teherani osi rahulikud. Ligi 200 inimest hüüab siin ja seal loosungeid,» edastas Fars, lisades, et poed suleti pühapäeval varakult kartusest nende võimaliku kahjustamise ees märatsejate poolt.

Ehkki üha enam laekub teateid ulatuslikest meeleavaldustest paljudes Iraani linnades, on protestid pealinnas olnud piiratud. Tudengid avaldasid laupäeval Teherani ülikooli ümbruses meelt, kuid sattusid vastakuti pisargaasi ja suure hulga režiimimeelsete demonstrantidega.

Võimud teatasid rünnakust munitsipaalvalitsuse hoonele Teherani kesklinnas ja mitmest öisest vandalismiaktist. Teherani peaprokuröri Abbas Jaari Dolatabadi sõnul «kindel arv inimesi» vahi alla võetud.

«Tülitekitajad ei kuulu rahva hulka. Julgeolekuvastased teod, eriti hoonete ja kommunaalteenuste vastu, ei ole tavalised kuriteod ja kohtusüsteem reageerib neile kindlameelselt,» sõnas ta.

Iraan ei näe Trumpi säutsudes väärtust

USA president Donald Trump elas pühapäeval säutsudega taas kaasa valitsusvastastele meeleavaldajatele Iraanis, öeldes, et Washington jälgib tähelepanelikult võimalikke inimõigusrikkumisi riigis.

«Rahvas on viimaks taipamas, kuidas nende raha ja rikkust varastatakse ja raisatakse terrorismi peale,» säutsus Trump, kelle sõnul paistab, et iraanlased «ei lepi enam sellega».

«USA jälgib tähelepanelikult inimõigusrikkumisi,» lausus Ühendriikide riigipea.

Iraani meeleavaldusi kommenteeris ka Briti välisminister Boris Johnson, öeldes, et jälgib «sündmusi Iraanis murelikult».

«Ärge erutuge,» vastas Trumpile suunatud säutsus Iraani parlamendi rahvusvaheliste asjade direktor Hossein Amir-Abdollahian. "Ässitustegevus, rahutused ja kaos on midagi muud kui kogunemised ja rahumeelsed meeleavaldused inimeste elatise nimel." 

Laupäeval säutsus Trump, et «rõhuvad režiimid ei saa igavesti kesta ja saabub päev, mil iraani rahval seisab ees valik».

Iraani välisministeeriumi pressiesindaja teatas seepeale, et «iraani rahvas ei näe Trumpi märkustes mingit väärtust».

Mis toimub?

Neljapäeval algasid Iraanis Mashhadi linnas hinnatõusude vastased meeleavaldused, mis kasvasid üle valitsusvastasteks protestideks ja levisid teistesse linnadesse.

Teokraatliku režiimiga rahuleolematute aktiviseerumine on sundinud tegudele ka Iraani ühiskonna konservatiivsemaid osi.

Režiimimeelsed tudengid korraldasid pühapäeval Teherani ülikoolis teist päeva meeleavaldusi.

Ööl vastu pühapäeva sai Dorudi linnas eri rühmituste vahelistes kokkupõrgetes surma kaks inimest. Vahistatud on kümneid inimesi. Nende täpne arv pole teada, kuid Teheranist 300 kilomeetrit edelas asuvas Arakis peeti kohaliku ametniku sõnul ööl vastu pühapäeva kinni 80 inimest.

Iraani võimud on püüdnud tõmmata eraldusjoone režiimivastaste protestide ja majandusoludest tingitud õigustatud pahameelepursete vahele.

Valitsusvastaste protestide näol on tegemist tõsiseima siseriikliku väljakutsega islamivabariigile pärast 2009. aasta demokraatiameelset nn rohelist revolutsiooni.

Alates 2009. aastast suurimad meelevaldused said alguse kerkivate kütuse- ja toiduhindade suhtes pahameele näitamisest, kuid on nüüdseks võtnud poliitilise tooni.

Mõned meeleavaldajad on kutsunud üles vaimulikku liidrit ajatolla Khameneid tagasi astuma. Tänavatelt on rebitud maha ajatolla pildiga plakateid. Tegu on Iraanis pretsedenditu olukorraga, millele võimudelt on oodata karmi reaktsiooni.

Sotsiaalmeediat piirati

Täna piiras Iraani valitsus riigis sotsiaalmeediaplatvormide Instagram ja Telegram kasutamist nutiseadmetes. Uudisteagentuuri ISNA teatel keelati vägivalla õhutamise vahendamises süüdistatava Telegrami sõnumirakenduse kasutamine täna pärastlõunal.

Kommunikatsiooniminister Mohammad-Javad Azari Jahromi sõnul levivad Telegrami rakenduse kaudu vasturevolutsioonilised ideed, milles julgustatakse inimesi kasutama Molotovi kokteile ja korraldama rahutusi.

«Need, kes kahjustavad avalikku omandit ning rikuvad korda ja seadust, peavad oma käitumise eest vastutama ja selle eest maksma,» ütles siseminister Abdolrahman Rahmani Fazli riigitelevisioonis. «Vägivalla, hirmu ja terrori levimisele astutakse igasuguse kahtluseta vastu.»

Meeleavalduste kontrolli all hoidmiseks on paigutatud linnadesse korrakaitsjate ja sõjaväelaste abivägesid.

Protestid algasid neljapäeval Iraani suuruselt teises linnas Mashhadis, kuid levisid peagi edasi ka teistesse linnadesse.

Iraani valitsus kutsus eile inimesi ebaseaduslikke kogunemisi vältima.

«Kutsume kõiki, kes on saanud üleskutse protestides osaleda, ebaseaduslikest kogunemistest mitte osa võtma, kuna sellega tekitavad nad vaid probleeme endale ja teistele inimestele,» ütles valitsuse esindaja uudisteagentuuri ISNA teatel.

Pärast kaks päeva kestnud valitsusvastaseid proteste Iraanis kogunesid eile meeleavaldustele ka valitsuse toetajad.

Valitsuse toetajate vastumeeleavaldus.
Valitsuse toetajate vastumeeleavaldus. Foto: Ebrahim Noroozi/AP

Pealinnas Teheranis kogunes valitsusmeelsele meeleavaldusele umbes 4000 inimest, kelle väitel on riigi majanduslikes probleemides süüdi USA.

Valitsusmeelsed kogunemised toimusid ka teistes Iraani suuremates linnades, Iraani riigitelevisiooni teatel võttis neist osa kümneid tuhandeid inimesi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles