Kohus: mürki võtnud sõjakurjategija enesetappu oli võimatu ennetada (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slobodan Praljak.
Slobodan Praljak. Foto: AP/Scanpix

Kohus otsustas, et Haagi sõjatribunalis mürki joonud Slobodan Praljaki enesetappu oli keeruline ennetada, kuna mürgipudel oli mõõtmetelt väike ning turvaväravates läbiotsimine piiratud.

ÜRO tribunali sisemine juurdlus järeldas, et bosnia horvaadist Praljaki tegu ei oleks saanud ennetada, kuna kaaliumtsüaniidi mahutavat pudelit oli väga keeruline turvakontrolli käigus leida.

«Pole mingeid meetmeid, mis oleks taganud mürgi tuvastamise,» sõnas kohtunik Hassan Jallow avalduses.

Praljak jõi mürki ÜRO sõjatribunali kohtupingis Haagis eelmise aasta 29. novembril vaid mõned sekundid pärast seda kui kohus oli jätnud jõusse talle määratud 20 aasta pikkuse vanglakaristuse 1990. aastatel Bosnia konfliktis sooritatud sõjakuritegude eest.

72-aastane endine kindral toimetati kiirabiga haiglasse, kus ta samal päeval suri.

Endise Jugoslaavia Rahvusvaheline Kriminaaltribunal alustas detsembris enesetapu asjaolude otsas uurimist, et selgitada välja, kuidas Praljak suutis mürki kohtusaali toimetada.

Esialgsed lahkamisjärgsed tulemused näitasid, et Praljak suri südamerikke tagajärjel pärast kaaliumtsüaniidi joomist.

«Minu juurdlus ei ole paljastanud mingeid puudujääke ega vigu selles, kuidas tribunal kinnipeetuid kohtleb,» võttis Jallow juurdluse kokku. «Eseme väikesed mõõtmed, läbiotsimiste piiratud iseloom ja järelevalveks saadaolev varustus muutsid sisse smugeldatud objekti tuvastamise keeruliseks.»

Juurdlus jätkub selle üle, kuidas Praljak mürgi enda valdusesse sai.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles