Kataloonia kriis läks maksma miljard eurot (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania rahandusminister Luis de Guindos.
Hispaania rahandusminister Luis de Guindos. Foto: SERGIO PEREZ/REUTERS/Scanpix

Hispaania rahandusminister sõnas täna, et Kataloonia iseseisvuspüüded läksid riigile maksma vähemalt miljard eurot ning ebastabiilsus jääb jõukat piirkonda veel kauaks kummitama.

Luis de Guindos` sõnul mõjutas riigi SKTst viiendiku moodustava Kataloonia majanduse aeglustumine kogu riiki tervikuna.

«Kataloonia kasv oli üle Hispaania keskmise, see oli üks Hispaania majanduse mootoreid,» selgitas minister raadios. «Neljandas kvartalis on see aga muutunud koormaks.»

De Guindos` hinnangul võis kriis kokku maksma minna 1,2 miljardit eurot.

Eraldumismeelsest piirkonnast lahkus üle 3100 ettevõtte, nende seas ka suured pangad ja teenindusfirmad, mis oma peakorterid Katalooniast ära viisid.

De Guindos süüdistas olukorras eelmise katalaani valitsuse tekitatud äärmist ebakindlust, muret ja üldise usalduse kadumist.

Oktoobris kuulutas Kataloonia pärast õigustühist referendumit välja iseseisvuse, mille järel peaminister Mariano Rajoy otsustas piirkonnas kontrolli üle võtta ja saata Kataloonia valitsus laiali ning pidada uued parlamendivalimised.

21. detsembril toimunud valimistel võitsid enamuse aga eraldumismeelsed parteid, mis tähendab, et kriis jätkub tõenäoliselt ka sel aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles