EL kutsus Iraani tagama inimeste õigust meelt avaldada (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraanlased Zanjani linnas meelt avaldamas.
Iraanlased Zanjani linnas meelt avaldamas. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liit kutsus esmaspäeval Iraani tagama inimeste õigus meelt avaldada.

Üleskutse järgnes viis päeva kestnud protestidele üle kogu Iraani, mille käigus on kokkupõrgetes julgeolekujõududega saanud surma juba vähemalt 13 inimest.

"Me oleme olnud kontaktis Iraani võimudega ja me ootame, et tagatakse õigus rahumeelselt meelt avaldada ja väljendusvabadus," ütles EL-i välispoliitikajuhi Federica Mogherini kõneisik avalduses.

"Me jätkame arengute jälgimist," lisas ta.

Meeleavaldused jätkusid esmaspäeval hoolimata president Hassan Rouhani lubadusest, et riik tegeleb "mässajate ja seaduserikkujatega" karmilt.

Võimud on kinnitanud rohkem kui 400 inimese kinnivõtmist rahutuste ajal. Neist umbes 100 on taas vabaks lastud.

Meeleavaldused Iraanis kestavad viiendat päeva. Kui alguses protestiti majandusolukorra, muu hulgas sotsiaalkärbete ja hinnatõusu vastu, siis hiljem on see pöördunud islamirežiimi kui terviku vastu.

Iraani luureministeerium tegi avalduse, mille kohaselt on "märatsejad ja viimaste rahutuste õhutajad tuvastatud ja mõned vahistatud".

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles