Soome SDP võimaliku presidendikandidaadina kerkis üles Arajärvi nimi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarja Halonen koos abikaasa Pentti Arajärviga tel Rootsi kroonprintsessi Victoria laulatusele.
Tarja Halonen koos abikaasa Pentti Arajärviga tel Rootsi kroonprintsessi Victoria laulatusele. Foto: SCANPIX

Spekulatsioonides Soome Sotsiaaldemokraatliku Partei (SDP) võimalikust presidendikandidaadist kerkis esile üllatusnimi – doktor Pentti Arajärvi.

Poliitikavaldkonna meediaspetsialist Jukka Halonen viskas eilses ajalehes Uutispäivä Demari õhku mõtte Arajärvist kui sotsiaaldemokraatide tõsiseltvõetavast presidendikandidaadist.

Jukka Haloneni sõnul tunneb president Tarja Haloneni abikaasa, õigusteaduste doktor ja sotsiaalõiguse professor Arajärvi haruldaselt hästi rahvusvahelist poliitikat ja poliitikuid.

Jukka Haloneni arvates võiks Soome võtta eeskuju Ameerika Ühendriikidelt, kus endise presidendi Bill Clintoni abikaasa Hillary Clinton kerkis poliitikas tipptegijate hulka.

«Nime ma ei ütle, kuid mõnikord võiks õppida Ühendriikidelt. Teeme Clintonit,» kirjutas ta.

«Kui Arajärvi nõustuks osalema, siis usun, et tema poolehoidjate arv võiks olla üllatavalt suur,» rääkis Jukka Halonen Ilta-Sanomatele.

Sotsiaaldemokraatide peasekretäri Mikael Jungneri sõnul on Arajärvi nimi võimaliku presidendikandidaadina olnud tegelikult jutuks juba pikemat aega. Praegu pole teada, mida Arajärvi ise taolisest asjast arvab, lisas ta.

Soome saab uue presidendi 2012. aastal. Seniste plaanide järgi leiab valimiste esimene voor aset 29. jaanuaril ja kui tekib vajadus teine vooru korraldamiseks, siis see toimub 12. veebruaril 2012.

Tarja Halonen on riigipeaks teist ametiaega ja kolmandaks ametiajaks kandideerida ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles