Rootsi neonatside liidrit karistati rassiviha õhutamise eest väikese trahviga (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjala Vastupanuliikumise aktivistid Stockholmis.
Põhjala Vastupanuliikumise aktivistid Stockholmis. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix

Rootsi kohus mõistis uusnatsliku liikumise juhi Simon Lindbergi täna süüdi rassiviha õhutamises ja määras talle 80 euro suuruse rahatrahvi.

Kohtuotsus puudutab Põhjala Vastupanuliikumise juhi Lindbergi enam kui aastatagust kõnet vägivaldseks muutunud meeleavaldusel Stockholmis.

Otsuse kohaselt levitas Lindberg oma kõnes «põlgust inimgruppide vastu nende rassi, nahavärvi, rahvuse või etnilise päritolu põhjal». Samuti olevat mees käe üles tõstnud ja «Sieg Heil!» karjunud. 

2016. aasta novembris toimunud meeleavaldusel sai vigastada kaks inimest, politsei vahistas viis isikut.

Kohtu sõnul polnud 34-aastast Lindbergi varasemalt karistatud, aga tema teod vääriksid ühe kuu pikkust vangistust. Kuna neonats esines seaduslikul rahvakogunemisel, siis otsustati vanglakaristust mitte määrata ning mehele hoopis 800 krooni (81 euro) suurune trahv teha. 

Põhjala Vastupanuliikumist peetakse Rootsi kõige vägivaldsemaks omataoliseks. Avalikult rassistlikul ja antisemiitlikul organisatsioonil on üle 200 liikme. 

Eelmise aasta juulis mõistis Göteborgi piirkonnakohus kolm neonatsi kuni kaheksaks ja pooleks aastaks vangi pommirünnakute korraldamise eest põgenikekeskusele. Rünnakutes sai üks inimene tõsiselt vigastada.  

Vahistatud neonatsid eelmise aasta alguses toimunud ebaseaduslikul meeleavaldusel.
Vahistatud neonatsid eelmise aasta alguses toimunud ebaseaduslikul meeleavaldusel. Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles