Kahtlastel asjaoludel surnud juristile nõuti Kiievis õiglust (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldusele tulnud mees hoidmas surnud juristi pilti.
Meeleavaldusele tulnud mees hoidmas surnud juristi pilti. Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP/Scanpix

Kiievis nõudis mitusada inimest täna õiglust eelmisel nädalal kahtlastel asjaoludel kaduma läinud ja eile surnuna leitud jurist Irõna Nozdrovskale.

Eelmisel reedel kadunuks jäänud Nozdrovska surnukeha leiti eile jõest. Nozdrovska juhtis kampaaniat oma õe surnukssõitmises süüdi mõistetud mehe apellatsiooni tagasilükkamiseks. Õnnetus leidis aset 2015. aasta septembris. Tuntud Kiievi kohtuniku onupojast roolimõrvari apellatsioon lükati eelmisel nädalal tagasi.

Nozdrovska töötas kaks aastat selle nimel, et apellatsioon tagasi lükataks. Seda kohtuprotsessi nähti ka Ukraina kohtusüsteemi proovikivina, sest enne 2014. aasta sündmusi peeti kõrgete ametnikega seotud isikuid puutumatuks ja tihtipeale jäid nende sooritatud kuriteod karistuseta. 

Juristi toetuseks kogunenud rahvas Kiievis.
Juristi toetuseks kogunenud rahvas Kiievis. Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP/Scanpix

Jurist suutis kohust veenda selles, et õnnetuse põhjustanud Dmõtro Rossošanski oli selle toimumise ajal narkojoobes. Juunis mõisteti mees seitsmeks aastaks vangi. Seejärel otsustas ta esitada kaebuse, mille kohus eelmisel nädalal tagasi lükkas. 

Harkivis inimõiguste kaitsega tegeleva organisatsiooni teatel sai Nozdrovska mitmeid ähvardusi Rossošanskilt ja tema sõpradelt. 

Naine läks kaduma eelmisel reedel. Esmaspäeval leiti tema väidetavalt riieteta surnukeha Kiievi lähistel jõest.  

Parlamendiliikme Mustafa Nayyemi sõnul oli süüdimõistetu isa juristi ka kohtus ähvardanud. Mitusada inimest ilmus täna Kiievi politsei peakorteri juurde ja nõudis Nozdrovska surma sõltumatut uurimist. Samuti nõuti siseminister Arsen Avakovi tagasiastumist. 

Toetaja hoidmas Nozdrovska pilti.
Toetaja hoidmas Nozdrovska pilti. Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles