Prantsusmaa vangid võivad kambritesse telefonid saada (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa Fleury-Merogis'i vangla.
Prantsusmaa Fleury-Merogis'i vangla. Foto: Philippe Lopez/AFP/Scanpix

Prantsusmaal on tekkinud ambitsioonikas plaan, mille kohaselt paigaldatakse lauatelefonid vangikambritesse üle terve riigi. Sellega loodetakse panna rõhku vangide ümberkasvatamisele ja vähendada mobiiltelefonidega vanglates äritsemist.

Justiitsministeeriumi teatel kogutakse hetkel telefonioperaatorite pakkumisi ja ollakse valmis teenus kasutusele võtma. Seda on ühes vanglas alates 2016. aastast ka katsetatud.

Vangide jaoks ei saa aga tegu olema odava lõbuga. Väidetavalt võib kõneminut maksta koguni 80 senti. Vangidel oleks võimalik esitada neli telefoninumbrit, millele helistamine oleks nende jaoks võimalik.

Sarnaselt teistele riikidele on ka Prantsusmaa hädas mobiiltelefonide smugeldamisega vanglatesse. Eelmise aasta esimeses pooles konfiskeeriti üle 19 000 seadme. Kokku on Prantsusmaal umbes 70 000 vangi.

2016. aasta suvel pani Montmedy vangla igasse kongi telefoni. Pärast seda langes keelatud mobiiltelefonide kasutamine eelneva aastaga võrreldes 31 protsendi võrra. Samuti olevat selline käik vanglas pingeid vähendanud, sest varasemalt tuli paljude kaasvangidega telefoni jagada ja seetõttu jäid mõned ilma võimalusest oma lähedastega suhelda.

Väljaande Le Monde teatel esitavad telefonioperaatorid lähipäevil pakkumised, et paigaldada telefonid 50 000 vangikambrisse, mis asuvad 178 vanglas üle Prantsusmaa. Operaator peab rahastama telefonide paigaldamise, aga teenib hiljem vangide poolt tehtavate kõnede pealt.

Muret tuntakse kõrgete hindade pärast, sest praegusel hetkel maksaks kõneminut 80 senti. Üks vangidest arvutas, et iga päev mõni minut oma perekonnaga rääkimine maksaks kuus umbes 150 eurot.

Sugugi mitte kõik vangivalvurid pole selle plaaniga nõus. Nende sõnul tuleks kindlaks teha need kinnipeetavad, kellel on lubatud telefoniga rääkida. Samuti tuleks vestlusi pealt kuulata. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles