Trump ähvardas lõpetada Palestiina alade toetamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlased USA lippu põletamas.
Palestiinlased USA lippu põletamas. Foto: HAZEM BADER/AFP

USA president Donald Trump seadis eile suhtlusvõrgustikus Twitter kahtluse alla Palestiina alade toetamise jätkumise Ühendriikide poolt.

«Me maksame palestiinlastele sadu miljoneid dollareid aastas ja ei saa vastu mingit tänu ega austust. Kui palestiinlased ei soovi enam rahuläbirääkimisi, siis milleks me peaksime tulevikus neid tohutuid makseid jätkama?» küsis Trump.

Uudisteagentuuri AFP andmetel toetab USA igal aastal palestiinlasi 319 miljoni dollariga.

Palestiina president Mahmoud Abbas teatas alles detsembris, et palestiinlased ei nõustu mistahes USA vahendatud Lähis-Ida rahuplaaniga. Abbas kinnitas ühtlasi, et ei kohtu jaanuaris Lähis-Ida külastava Ühendriikide asepresidendi Mike Pence´iga. Palestiina omavalitsus teatas pühapäeval, et kutsub koju konsultatsioonidele oma saadiku Ühendriikides seoses Trumpi otsusega tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana.

Palestiina kõrge ametnik teatas pärast USA presidendi säutsu, et palestiinlased ei kavatse alluda Trumpi väljapressimisele. «Meid ei šantažeerita,» ütles Palestiina Vabastusorganisatsiooni (PVO) juhtliige Hanan Ashrawi avalduses.

Trump teatas 6. detsembril otsusest tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana ja kolida Ühendriikide saatkond Tel Avivist Jeruusalemma. Otsus vallandas Palestiina aladel ja Iisraelis rahutused ja vägivalla, milles on hukkunud 13 palestiinlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles