Kahe Korea vahel taasavati «kuum liin» (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea ametnik liini kontrollimas.
Lõuna-Korea ametnik liini kontrollimas. Foto: AP/Scanpix

Pyongyang teatas täna kahe Korea vahelise «kuuma liini» taasavamisest.

Teade järgnes Souli ettepanekule pidada kõnelusi vastuseks Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni üleskutsetele parandada suhteid ja viitele, et Põhja-Korea võib osaleda Lõuna-Korea korraldatavatel taliolümpiamängudel.

Soul pakkus välja, et kõnelustega võiks alustada 9. jaanuaril ning arutama hakataks mõlemale osapoolele olulisi teemasid. 

«Põhja-Korea kesktelevisioon teatas, et Põhi avab dialoogikanali Lõunaga täna kell 15.30 (Eesti aja järgi 8.30 - toim),» ütles Lõuna-Korea ühinemisministeeriumi kõneisik AFP-le.

Souli sõnul on tegu olulise sammuga suhete parandamiseks. «Kuuma liini taastamine on väga märkimisväärne. See tekitab keskkonna, kus kommunikatsioon on alati võimalik,» sõnas presidendi pressisekretär Yoon Young-chan. 

Panmunjomi piiripunkt.
Panmunjomi piiripunkt. Foto: Caro/Schuelke/Scanpix

Souli ja Pyongyangi otseliin avati 1972. aastal ja selle abil on võimalik riikidel otseses suhtluses olla. 2016. aasta veebruaris lõpetas Põhja-Korea selle kasutamise, aga nüüd avatakse demilitariseeritud tsoonis asuvas Panmunjomis liin uuesti. CNNi teatel on Lõuna-Korea üritanud iga päev kell 9 hommikul ja kell 16 õhtupoolikul naabritega ühendust saada, aga seni tulutult. 

Täna hommikul saavutati omavahel taas kontakt ja kontrolliti liini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles