Revolutsioonikaardi ülem: Iraani rahutused on lõppenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja Teherani ülikooli juures.
Meeleavaldaja Teherani ülikooli juures. Foto: AP/Scanpix

Iraani revolutsioonikaardi ülem ütles täna, et üle kogu riigi mitu päeva kestnud rahutused on lõppenud ning neist võttis osa kõige rohkem 15 000 inimest.

«Täna võime teatada mässukatse lõppemisest,» ütles kaardiväe komandör Mohammad Ali Jafari.

«Igas paigas oli kõige rohkem 1500 inimest ja kogu riigis ei ulatunud korrarikkujate arv üle 15 000,» lisas ta. «Suur osa pahalastest, kes said väljaõpet vasturevolutsioonilistelt jõududelt, on vahistatud ja nende vastu võetakse ette karmid meetmed.»

Jafari sõnul sekkus ajatolla Khameneile otsealluvuses Revolutsioonikaart Isfahani, Lorestani ja Hamedani provintsides rahutustesse ainult piiratud määral.

«Vasturevolutsioonilised jõud sekkusid massiliselt sotsiaalmeedias,» lisas Jafari, kelle sõnul asuvad tuhanded meeleavalduste mõjutajad välisriikides ja said väljaõpet Ameerika Ühendriikides.

Lisaks oli tema sõnul seotud rahutuste korraldamisega ka siseriiklikud monarhistid ja opositsioonipoliitikud.

Iraani ametnike tegevusetus internetis rahutusi toetavate isikute mahasurumises ainult tekitas pahandusi juurde, kuid internetipiirangute sisse seadmisega pahateod lõppesid, teatas Jafari.

Eelmisel neljapäeval algasid Iraanis Mashhadi linnas hinnatõusude vastased meeleavaldused, mis kasvasid üle valitsusvastasteks protestideks ja levisid teistesse linnadesse.

Meeleavaldajad Itaalias nõuavad president Hassan Rouhani tagasiastumist.
Meeleavaldajad Itaalias nõuavad president Hassan Rouhani tagasiastumist. Foto: TONY GENTILE/REUTERS

Kokku on meeleavaldustes hukkunud üle 20 inimese. Piiratud on internetikasutamist ja keelatud «terroristliku sisu» levitavad rakendused Telegram ja Instagram.

Meeleavaldustes on vahistatud umbes 400 inimest, keda Teherani revolutsioonikohtu juhi Mousa Ghazanfarabadi sõnul võib ähvardada Jumala-vastase sõja eest surmanuhtlus.

USA suursaadik ÜRO juures Nikki Haley ütles eile, et Washington nõuab seoses Iraani meeleavaldustega ÜRO Julgeolekunõukogu erakorralise istungi kokkukutsumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles