Päikeselennuk alustas esimest rahvusvahelist reisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikeselennuk Solar Impulse pärast õhkutõusu Payerne'i õhuväebaasist Šveitsis.
Päikeselennuk Solar Impulse pärast õhkutõusu Payerne'i õhuväebaasist Šveitsis. Foto: SCANPIX

Eksperimentaalne päikeseenergial liikuv lennuk Solar Impulse, mis mullu suutis ilma kütust kasutamata õhus püsida üle 26 tunni, alustas täna Šveitsist oma esimest rahvusvahelist lendu, sihtkohaks Belgia.

Kell 8.40 hommikul (kell 9.40 Eesti aja järgi) alanud lend Payerne'i õhuväebaasist Lääne-Šveitsis Brüsseli lennuväljale peaks kestma umbes 12 tundi, vahendas AFP.

Solar Impulse HB-SIA-l on suure reisilennukiga võrreldav tiivaulatus, kuid ei kaalu rohkem väiksest sõiduautost.

Mullu 8. juulil sai lennuk hakkama ajaliselt pikima ja kõrgeima lennuga, mida vaid päikesepaneelide abil kunagi on suudetud sooritada. 12 000 paneeliga varustatud Solar Impulse jõudis 9200 meetri kõrgusele ning Šveitsi kohal tiireldes oli selle keskmine kiirus 23 sõlme ehk umbes 40 kilomeetrit tunnis. Päeva jooksul kogutud päikeseenergiast piisas, et öösel akude abil edasi lennata.

Nii nagu tollal, juhib ka täna ühekohalist lennukit piloot Andre Borschberg, kelle sõnul on katse lennata Solar Impulse'iga läbi lennukitest pungil Euroopa õhuruumi uskumatu väljakutse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles