Põhja-Korea nõustus Souli ettepanekuga pidada teisipäeval kõnelusi (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõdurid inspekteerimas oma vahti pidavaid Põhja-Korea kolleege kaht riiki lahutavas demilitariseeritud tsoonis.
Lõuna-Korea sõdurid inspekteerimas oma vahti pidavaid Põhja-Korea kolleege kaht riiki lahutavas demilitariseeritud tsoonis. Foto: AP/Scanpix

Korea

Pyongyang nõustus reedel Souli ettepanekuga pidada järgmisel nädalal kõrgetasemelisi läbirääkimisi, teatas suhteid Põhja-Koreaga kureeriv Lõuna-Korea ühinemisministeerium.

"Põhja-Korea edastas täna hommikul meile faksi teel sõnumi, teatades, et võtab vastu Lõuna ettepaneku kõnelusteks 9. jaanuaril," ütles ministeeriumiametnik AFP-le.

Kohtumine toimub kaht Koread lahutavas demilitariseeritud tsoonis asuvas Panmunjomi piirikülas, kus sõlmiti aastatel 1950-1953 kestnud Korea sõja relvarahulepe ja kus Soul ja Pyongyang on sestsaadik reeglina läbirääkimisi pidanud.

Kohtumise päevakord sisaldab Pyeongchangi taliolümpiamänge ja "Koreade-vaheliste suhete parandamise teemat", ütles Lõuna-Korea ühinemisministeeriumi pressiesindaja Baek Tae-hyun.

Aastat 2017 jäävad iseloomustama pingete kasv Korea poolsaarel seoses Põhja-Korea sagedaste raketikatsetuste ja kuuenda tuumakatsetusega. USA teatas aasta algul, et strateegilise kannatlikkuse ajastu suhetes Põhja-Koreaga on lõppenud. 2018. aasta on alanud pingete leevendamisele suunatud žestidega.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un ütles uusaastapöördumises, et võib Põhja-Korea sportlased Lõuna-Koreasse lubada ja isegi soovis edu Pyeongchangile.

Sealtpeale on Koreade suhted veidi paranenud ning pärast kaheaastast vaheaega taastati riikidevaheline "kuum liin".

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles