Nigeerias päästeti neli aastat kadunud Chiboki koolitüdruk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal Boko Harami käest vabastatud Chiboki koolitüdrukud.
Eelmisel aastal Boko Harami käest vabastatud Chiboki koolitüdrukud. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Nigeeria sõjavägi päästis ühe 276 koolitüdrukust, kelle 2014. aastal Boko Haram röövis.

Nigeeria võimud teatasid eile ühe neli aastat tagasi röövitud Chiboki koolitüdruku päästmisest. Kuigi neiu kogukond rõõmustas teate üle, manitses kohalik liider Madu Usman valitsust võtma kasutusele kõiki meetmeid veel vangistuses viibivate tüdrukute päästmiseks.

276 tüdruku röövimine 2014. aasta aprillis avas rahvusvahelise üldsuse silmad sellele, kui ohtlik on elu islamistide territooriumil Nigeerias.

16–18-aastased tüdrukud ööbisid eksameid oodates koolis, kui nad rööviti. Amnesty Internationali väitel hoiatati Nigeeria valitsust rünnakust, kuid mingeid täiendavaid turvameetmeid käiku ei lastud.

Ligi 20 tüdrukut vabastati 2016. aastal, veel 82 eelmisel aastal. Seega on umbes 180 tüdrukut endiselt terroristide käes, kes kasutavad neid sageli abiliste või seksiorjadena.

Vangide vahetus: Boko Harami liikmed vabastati Chiboki tüdrukute vastu.
Vangide vahetus: Boko Harami liikmed vabastati Chiboki tüdrukute vastu. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Päästetud Salomi Pogu leidsid valitsusväed Pulka küla lähedalt teise tüdruku seltskonnas, kes ei olnud röövitute hulgas.

«Nad on turvaliselt vägede järelevalve all ja läbivad arstliku ülevaatuse,» teatas sõjavägi avalduses.

Boko Haram asutati 2002. aastal Nigeerias muuhulgas eesmärgiga hävitada riigi läänelik haridussüsteem. Sellest ajast on rühmitus üha radikaalsemaks muutunud ja laiendanud mõjusfääri ka Kameruni, Tšaadi ja Nigerisse.

2015. aastal vandusid nad truudust äärmusrühmitusele Islamiriik. Terroristide tegevuse läbi on Nigeerias hukkunud vähemalt 50 000 ja kodust lahkunud miljoneid inimesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles