Kindral Terras Saksa väljaandele: Zapadil harjutati ulatuslikku sõda NATO vastu (17)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Riho Terras.
Kindral Riho Terras. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Kindral Riho Terras kinnitas Saksa väljaandele Bild, et Vene-Valgevene sõjaõppustel Zapad harjutati täiemahulist sõjarünnakut NATO Euroopa vägede vastu. 

Terras kinnitas muu hulgas Bildile, et Eestil ei ole mingit soovi korrata vana viga ja oma iseseisvus kahe türanni salaleppe tõttu kaotada. Seetõttu tehakse kindrali sõnul palju selle nimel, et Eesti kaitsevõimet parandada. «Eesti kaitsevägi on kasvanud 25 000 reservväelaseni. 2015. aastal korraldasime mobilisatsiooniõppuse, milles osales 14 000 sõdurit,» ütles Terras ja lisas, et reservväelased on võimalik mobiliseerida 24 tunni jooksul.

Zapadi ametlikud (helepunane) ja mitteametlikud (tumedam punane) harjutusalad.
Zapadi ametlikud (helepunane) ja mitteametlikud (tumedam punane) harjutusalad. Foto: Kuvatõmmis

Samas tunnistas Terras Bildile, et Eestit on võimalik efektiivselt kaitsta vaid NATO abiga. «Ma rõhutan, Zapad 2017-ga simuleeris Venemaa suuremahulist rünnakut NATO vastu. See polnud suunatud Balti riikide pihta. Selle õppuse suurus ja ulatus oli kordades suurem, kui ametlikult väideti.»

Terras märkis, et korraldatud uuringute põhja pole Eesti venekeelse elanikkonna hulgas märkimisväärset valitsusvastast meeleolu. «Venekeelne vähemus on kõikjal meie sõjaväe üksustes tugevalt esindatud.»

Bildi intervjuud kindral Terrasega saab lugeda SIIT.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles