Põhja-Korea ülejooksikute arv mullu kahanes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tee Põhja-Korea ja Lõuna-Korea vehline demilitariseeritud tsooni.
Tee Põhja-Korea ja Lõuna-Korea vehline demilitariseeritud tsooni. Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix

Eelmisel aastal põgenes Lõuna-Koreasse kuus alla saja põhjakorealase, mis on väikseim arv 2001. aastast, teatas Soul täna.

Ülejooksikute arv on viimase 15 aasta madalaim, sest kontrolli on tugevdanud nii Pyongyang kui transiitriigiks kujunenud Hiina.

Lõuna-Koreasse jõudis eelmisel aastal 1127 põhjakorealast, mis on ühinemisministeeriumi andmetel 21 protsenti vähem kui 2016. aastal ja madalaim arv pärast 2001. aastat.

Ülejooksikute enamik põgeneb tuuma- ja raketiprogrammi tõttu ÜRO sanktsioonide all kannatavast eraklikust riigist läbi Hiina. Mõnikord jäävad nad sinna mitmeks aastaks, enne kui rändavad edasi Lõuna-Koreasse, sedagi sageli kolmandate riikide kaudu.

Põgenemised läbi kahe Korea vahelise demilitariseeritud tsooni on väga haruldased, kuid eelmisel aastal oli neid neli.

Pyongyang asus piirikontrolli tõhustama alates 2015. aastast.

Viimasel ajal on aga Hiina hakanud Põhja-Koreast pagenuid tagasi saatma, ütles Põhja-Korea ülejooksikute ühingu ametnik Seo Jae-pyong. Sestap on läinud põranda alla vahendajad, kes aitavad põgenikel Hiina ja Kagu-Aasia riikide kaudu Lõuna-Koreasse jõuda.

Detsembri lõpu seisuga oli alates 1948. aastast Lõunasse põgenenud üle 31 000 põhjakorealase.

Video läinud aasta novembris Põhja-Koreast läbi demilitariseeritud tsooni Lõuna-Koreasse põgenenud sõduri teekonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles