Basra peapiiskop võitleb migratsiooniga

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Basra peapiiskop Habib Hormuz Al-Naufali.
Basra peapiiskop Habib Hormuz Al-Naufali. Foto: Evelyn Kaldoja

Iraagi suurim kristlaste kogukond – kaldea katoliiklased – saab oma juuri lugeda tagasi Kristuse enda ajani. Praegu pelgab Basra peapiiskopina kogu Lõuna-Iraagi kaldealaste eest hoolitsev Habib Hormuz Al-Naufali, et vaid ühe põlvkonnaga nad kaovad.

«Praeguseni räägime aramea keelt, Jeesuse keelt. Aga me kardame, et see keel kaob järgmise põlvkonnaga, sest meie kogukond on üle maailma laiali paisatud. Rohkem kui 64 riigist leiab nüüd kaldea preestri ja kiriku,» ütleb Al-Naufali, ja ta pole selle fakti üle õnnelik.

«Kultuur, usk ja religioon käivad koos. Kõik kolm vajavad territooriumi, maad, kinnisvara, nagu meil on näiteks Iraagis see tore kultuur, mida on korduvalt mainitud nii vanas kui uues testamendis,» põhjendab peapiiskop. Ta ei usu, et kaldealaste püsimine väljaspool oma kodu Iraagis oleks võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles